Yrittajat.fi/p-hyrittajat

Tilaa syöte syöte Yrittajat.fi/p-hyrittajat
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 35 min sitten

Palkkasitko kesätyöntekijän tai teetätkö remonttitöitä? Muista ilmoittaa palkat tulorekisteriin

3 tuntia 27 min sitten

Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksetut palkat ilman euromääräisiä alarajoja. Myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilmoitetaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös lyhytaikaisia suhteita eli esimerkiksi kesätyöntekijöiden palkat tulee ilmoittaa.

Työnantaja ilmoittaa tiedot tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden kalenteripäivän kuluessa. Tulorekisteri korvaa aikaisemmat palkkojen ilmoitusvelvollisuudet Verohallinnolle, Työllisyysrahastolle, työeläkelaitoksille ja työtapaturmavakuuttajille.

Palkkatietoilmoituksen lisäksi työnantaja antaa tulorekisteriin työnantajan erillisilmoituksen kerran kuukaudessa. Ilmoitus annetaan maksukuukautta seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä.

Palkka.fi ilmoittaa tiedot automaattisesti

Jos lasket palkat maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa, siirtyvät tiedot maksetuista palkoista automaattisesti tulorekisteriin eikä erillistä ilmoitusta sinne tarvitse tehdä.

Voit ilmoittaa tiedot myös tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla osoitteessa tulorekisteri.fi.

Ilmoitus, jos ei ennakkoperintärekisterissä

Kesäaikana moni teettää remonttitöitä kotona tai mökillä, tilaa pitopalvelun tai bändin kesän juhliin tai rakennuttaa laiturin tai vierasmajan. Remonttityöntekijöille, muusikoille ja pitopalvelun järjestäjille sekä muille palveluntarjoajille maksetut korvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin, jos palveluntarjoaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen tarkoittaa, että palveluntarjoaja huolehtii verojen maksamisesta itse. Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta voit tarkistaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä sivulta www.ytj.fi.

Ilmoita maksetut korvaukset tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa tulorekisteri.fi.

Tiedot annetaan palkkatietoilmoituksella. Ilmoituksen tekemistä varten tarvitset palveluntarjoajan Y-tunnuksen tai henkilötunnuksen sekä nimen. Ulkomaisista palveluntarjoajista tarvitset myös osoitetiedot.

Korvauksesta ilmoitetaan työn osuus ja mahdolliset matkakustannusten korvaukset tulolajilla 336 Työkorvaus. Arvonlisäveron osuutta laskusta ei ilmoiteta.

Lue lisää: Ilmoita kausityöntekijöiden palkat tulorekisteriin

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat vajaan prosentin vuodessa

4 tuntia 49 min sitten

Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 0,2 prosenttia.

Teollisuuden tuottajahintojen nousuun vaikutti erityisesti sähkön, massan, paperin, kartongin ja pahvin kallistuminen edellisen vuoden toukokuusta. Hintojen nousua hillitsi etenkin raudan ja teräksen halpeneminen.

Vientihintaindeksi laski vuodessa 0,1 ja tuontihintaindeksi laski 0,7 prosenttia. Kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 1,4 prosenttia. Verollinen kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 1,5 prosenttia.

Vientihintoja laski erityisesti raudan ja teräksen sekä öljytuotteiden halpeneminen. Vientihintojen laskua hillitsi etenkin massan, paperin, kartongin ja pahvin kallistuminen edellisen vuoden toukokuusta. Tuontihintojen laskuun puolestaan vaikutti erityisesti jätteiden ja perusmetallien halpeneminen.

Huhtikuusta toukokuuhun teollisuuden tuottajahinnat nousivat 0,1 prosenttia. Tuottajahintoja nosti erityisesti öljytuotteiden hintojen nousu edelliseen kuukauteen verrattuna.

Maarakennusalan kustannukset nousivat

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 4,1 prosenttia vuoden 2018 toukokuusta vuoden 2019 toukokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin teknisten ja muiden järjestelmien 1,4 prosentista päällysteiden 10,5 prosenttiin.

Kokonaisindeksin nousuun vaikutti erityisesti bitumin, maa- ja kiviaineksen sekä polttoaineiden kallistuminen. Kustannusten nousua hillitsi välillisten palkkakustannusten aleneminen edellisen vuoden toukokuusta.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Pituutta 11 metriä, kiukaassa 200 kiloa kiviä: Isän ja pojan saunalautta syntyi "hullusta ajatuksesta"

20 kesäkuu, 2019 - 16:45

Vuonna 2017 Jere ja Ismo Lehtisen rakentama saunalautta oli Suomen suurin. Nyt ykköspaikan haltijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta mahtava ilmestys Raumattareksi nimetty lautta on edelleen: pituutta on 11 ja leveyttä 5,5 metriä. Kantavuus on 15 000 kiloa. Saunatilassa on tilaa noin seitsemän neliötä ja kiukaaseen mahtuu 200 kiloa kiviä. Samaan aikaan saunomaan mahtuu kymmenisen aikuista.

Lautan pohjassa on kuusi kappaletta 10-metrisiä ponttooneita. Kaksikerroksisen lautan runko on rakennettu teräksestä.

Jere Lehtinen ei vieläkään osaa sanoa, mistä isän ja pojan rakennusprojekti sai alkunsa.

– Kaikenlaisia hulluja ideoita sitä mieleen tulee. Jotain vastaavaa oli varmasti tullut netissä vastaan ja siitä saimme ajatuksen.

Nyt saunalauttaa vuokrataan Raumalla kolmatta kesää. Juhannuksen aikoja varattiin jo pari kuukautta sitten, mutta halukkaille on vielä vapaita vuoroja.

– Kysyntä on ollut odotettua, se noudattaa viime kesän kaavaa.

Yleensä saunalautta on liikkeellä muutaman tunnin. Viikolla kolmen tunnin risteily maksaa 360 euroa, viikonloppuna tuntihinta on muutaman kympin kalliimpi. Lisätunnista veloitetaan 110 euroa.

"Aika kovaa keliä kestää"

Lautan saa käyttöönsä vain Raumalla. Tapahtumiin se voidaan siirtää, mutta ei aivan lyhyellä varoitusajalla.

– Reissut tehdään Rauman saaristossa. Yleensä risteilyn pituus on kolmesta kuuteen tuntia. Ajetaan jonnekin ankkuriin, jolloin ihmiset pääsevät uimaan ja sitten jatketaan, Lehtinen kertoo.

Lautan vuokraajat ovat polttari- tai kaveriporukoita, mutta myös yritykset ovat olleet kiinnostuneita.

– Isommat yritykset tuovat saunalautalle ulkomaalaisia vieraita. Samalla voi kokoustaa ja saunoa.

Matkan aikana mukana on aina kaksihenkinen miehistö, joka vastaa saunan ja paljun lämmityksestä ja siitä, että lämpöä riittää. Asiakkaat saavat tuoda mukanaan omat juomat ja ruuat, mutta tarvittaessa ne saa myös pitopalvelusta.

Liikkeelle lähdetään kovemmallakin tuulella.

– Aika kovaa keliä tämä kestää. Joku raja täytyy kuitenkin olla, sillä kovassa kelissä ei ole enää kivaa saunoa. Olemme pitäneet häilyvänä rajana tuulen 15 metrin sekuntinopeutta, Lehtinen kertoo.

Kuva: Jere Lehtisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Suomalaisten kesälomabudjetti pieneni 1 200 euroon – kotimaan matkailua suunnitelmissa enemmän

20 kesäkuu, 2019 - 13:08

Suomalaisten kesälomabudjetti jatkoi laskuaan verrattuna aiempiin vuosiin, sillä viime vuonna budjetti kesälomalle oli noin 1 300 euroa ja vuonna 2017 puolestaan noin 1 400 euroa.

Tämän vuoden noin 1 200 euron budjetti on laskenut huippuvuosista melko kauas, sillä vuosina 2006 ja 2009 kotitalouksien kesälomabudjetti oli keskimäärin noin 1 600 euroa.

– Epävarmojen uutisten lisääntyessä ja talouskasvun hidastuessa kuluttajat ovat siirtyneet hieman varovaiselle kannalle, ja samalla kotitalouksien säästämisaste on kääntynyt nousuun. Kotitaloudet näyttävät kiristävän kukkaronnyörejään myös kesälomia suunnitellessa, kertoo Nordean analyytikko Lotta Lähteenmäki.

Lähteenmäen mukaan viime kesän helteiset säät ovat mahdollisesti lisänneet kotitalouksien halukkuutta viettää lomiaan kotimaassa ja mökeillä, jolloin ulkomaanmatkojen suunnittelu on voinut jäädä vähemmälle.

Kyselytutkimuksen mukaan nuoremmat ikäluokat budjetoivat kesälomiinsa vanhempia ikäluokkia enemmän, ja myös lapsiperheet erottuvat suuremmalla budjetilla. Kyselyssä korostuivat lisäksi alueelliset erot, sillä pääkaupunkiseudulla lomabudjetti on keskimääräisesti suurempi muuhun Suomeen verrattuna.

Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar TNS internetpaneelina 31.5.-10.6.2019 välisenä aikana. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden. Kyselyyn vastasi 1070 18–79-vuotiasta suomalaista.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Hyvinvointi-startupin sovellus madaltaa kynnystä hakea tukea vaikeissa tilanteissa

20 kesäkuu, 2019 - 12:09

– Käytännössä työntekijä syöttää tietojaan mobiilisovellukseen ja saa sen kautta suosituksia. Hän voi sitä kautta hakea hyvinvointipalveluihin, jotka on valittu yhdessä työnantajan kanssa, kertoo toimitusjohtaja Johanna Varje.

AlvinOne on perustettu puolitoista vuotta sitten spin-offina työterveyshuollon digitalisointiin keskittyvästä Odumista, mutta varsinainen liiketoiminta siirtyi uuteen yhtiöön keväällä 2019. Johanna Varje kertoo, että AlvinOnen työkalua on kehitetty kolmen vuoden ajan.

– Myytävänä tuotteena se on ollut olemassa puolitoista vuotta. Kehitämme sitä edelleen sopimaan paremmin myös pienten yritysten tarpeisiin. Pienyrityksille on melko vähän tukea tarjolla hyvinvointiasioihin, Varje huomauttaa.

Varjen mukaan mobiilisovelluksen käyttö madaltaa kynnystä hakea tukea erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi mielenterveyteen tai addiktioihin liittyvät tilanteet.

– Sovelluksen avulla on joissain tilanteissa helpompi hakea apua kuin kysymällä esimieheltä. Tämän avulla voidaan ennaltaehkäistä sairastumisia ja poissaoloja, mitkä tuovat isoja kustannuksia.

Varje kertoo, että tutkimusten mukaan ennaltaehkäisy stressinhallintaan ja psykososiaalisen ympäristön kehittämiseen vähentää kuluja huomattavasti.

– Euron investointi näissä asioissa tuo takaisin jopa 13,62 euroa, Varje viittaa European Risk Observatoryn tekemään tutkimukseen.

Varje sanoo, että monissa yrityksissä työhyvinvointi on asia, johon panostetaan muutaman kerran vuodessa esimerkiksi tyhy-päivinä.

– Hyvinvointiin tulisi kuitenkin panostaa jatkuvasti. Automatisoimalla prosesseja pystytään se tekemään kustannustehokkaasti.

Apua aikaisessa vaiheessa

Mobiilisovellus voi olla apuna esimerkiksi työuupumukseen ja stressiin liittyvissä tilanteissa.

– Teemme yhteistyötä useiden sähköisiä palveluja tarjoavien yritysten kanssa. Eniten tarvetta on stressinhallintaan ja jaksamiseen. Tavoitteena on, että henkilö saisi tarvitessaan käyttöön itselleen sopivan palvelun jo ensimmäisten hälytysmerkkien kohdalla.

Tarjolla on muun muassa stressin- ja ajanhallintaan, itsensä johtamiseen, masennuksen käsittelemiseen ja taukoliikuntaan tarkoitettuja palveluja.

AlvinOnella on meneillään ensimmäinen sijoituskierros joukkorahoitusalusta Invesdorilla. Tavoitteena on kerätä 200 000 euroa, joka käytetään tuotekehitykseen sekä myynti- ja markkinointitiimin rakentamiseen.

Tavoitteena on kasvattaa tiimi nykyisestä kolmesta henkilöstä seitsemään-kymmeneen parin vuoden sisällä.

Teksti ja kuva: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kiinaan, Ruotsiin vai Venäjälle? Uusimmassa Yrittäjän podcastissa kansainvälistymisen ABC

20 kesäkuu, 2019 - 09:26

Supla-palvelussa julkaistavan Yrittäjän podcastin tuoreimmassa jaksossa toimittaja Pauli Reinikaisen vieraana on Business Finlandin kansainvälistymiseen erikoistunut asiantuntija Petri Haahti.

Haahti avaa kuulijalle muun muassa sitä, miten Kiinan markkinoille kannattaa lähteä, mitkä ovat Venäjän markkinoiden erityispiirteet ja miksi Ruotsi on edelleen avainasemassa suomalaisen yrityksen kansainvälistysmisstrategiassa.

Viime vuosina Kiinan merkitys on noussut, mutta kulttuurierot kannattaa ottaa tarkoin huomioon. Yksi Kiinan riskeistä ulkomaisille yrityksille on piratismi.

Haahti kertoo mielipiteensä myös siitä, kannattaako ulkomaille lähteä, jos Suomen kotimarkkinat tuntuvat riittävän.

Seuraava Yrittäjän podcastin jakso julkaistaan ensi viikon keskiviikkona.

Kuva: Kari Pekonen

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

5G-puhelinten valikoima kasvaa – Huawein uutuusmallin ennakkomyynti alkoi Elisalla

19 kesäkuu, 2019 - 13:10

Elisa on jo aiemmin kertonut aloittaneensa Huawein ja HTC:n 5G-reitittimien sekä OnePlusin ja ZTE:n 5G-puhelinten ennakkomyynnin. Nyt operaattorin 5G-puhelinten valikoimaa täydentää Mate 20 X 5G, jonka toimitukset alkavat arviolta heinäkuun loppuun mennessä.

Elisan 5G-verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. Vuoden 2019 aikana se laajenee useisiin eri kaupunkeihin. 

Huawei Mate 20 X 5G -puhelinta hallitsee iso 7,2-tuumainen kosketusnäyttö. Laitteessa on Mate Pro -mallin tavoin kolme kameraa, joista yksi on varustettu 40 megapikselin kennolla. Toisessa kamerassa on 20 megapikselin superlaajakulmalinssi ja kolmannessa kahdeksan megapikselin teleobjektiivi. Laitteen etupuolelta löytyy 24 megapikselin selfie-kamera.

Google-päivitykset normaalisti

Tehokäyttäjän kannalta oleellinen ominaisuus on 4200 milliampeeritunnin akku ja tuki 40 watin pikalataukselle. Puhelin toimitetaan uusimmalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla.

Yhdysvaltain hallinnon kauppapoliittinen yhteistoimintakielto ei vaikuta Huawein nykyisten puhelinten ominaisuuksiin. Huawei ja Google lupaavat puhelimelle kaikki Googlen päivitykset puhelimen koko laitteen elinkaaren ajan.

Huawei Mate 20 X 5G -älypuhelin on saatavilla smaragdinvihreänä. Uutuuspuhelimen suositushinta on 999 euroa. Puhelimen toimitukset alkavat Suomessa heinäkuun loppupuolella.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

 

Uusi velvoite yrityksille: omistajien tiedot kaupparekisteriin 1.7. alkaen

19 kesäkuu, 2019 - 10:00

Esimerkiksi kaikkien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy tehdä ilmoitus. Toiminimiyrittäjät ja pörssiyhtiöt eivät tee ilmoitusta.

Tilitoimisto tai asiamies voi ilmoittaa edunsaajatiedot yrityksen puolesta, jos yritys on valtuuttanut sen tekemään ilmoituksen.

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, joka esimerkiksi omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta.

Yrityksillä on 1.7.2019 alkaen vuosi aikaa tehdä ilmoitus. Sen jälkeen ilmoitus tehdään aina, kun perustetaan uusi yritys tai edunsaajien tiedot muuttuvat.

Ilmoitus täytyy tehdä myös, kun yrityksellä ei ole edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Ilmoitus ja asiamiehen valtuuttaminen tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa (www.ytj.fi). Edunsaajailmoitus ja valtuutus ovat maksuttomia.

Ilmoittamisvelvollisuus perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa pankkeja tuntemaan asiakkaansa. Pankkien ja muiden finanssilaitosten tulee tälläkin hetkellä kerätä ja selvittää tietoja yritysten omistussuhteista.

Yritysten edunsaajatietojen rekisteröinti tulee helpottamaan pankkien työtä ja sujuvoittamaan asiointia esimerkiksi pankkilainaa haettaessa.

Edunsaajatietojen ilmoittaminen ja rekisteröinti koskee kaikkia EU-maita. Monessa maassa omistustietoja on edellytetty yrityksiltä jo entuudestaan. Suomessa uusi velvollisuus ilmoittaa edunsaajatiedot koskee noin 300 000 yritystä.

Lue lisää edunsaajista Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) verkkosivuilta: www.prh.fi/edunsaajat

toimitus(at)yrittajat.fi

Varo, näin huijarit iskevät yrityksiin kesälomakaudella

19 kesäkuu, 2019 - 09:00
Valelaskut

Yritykset joutuvat kesäisin suuremman huijauslaskutuksen kohteeksi, koska silloin aiheettomien laskujen oletetaan menevän läpi paremmin, kun yrittäjä ja laskuja normaalisti käsittelevät ihmiset lomailevat.

Osa huijauksista on aiheettomia laskuja, joissa velotetaan tuotetta tai palvelua, jota ei ole tilattu. Lisäksi kirje saattaa olla laskun näköinen tarjous.

Paras tapa ehkäistä huijauksia on kouluttaa työntekijöitä, niin vakituisia kuin sijaisia.

Hakemistohuijaukset

Ulkomailta tulee yrityksiin niin sähköpostitse kuin kirjeitse yhteydenottoja, joissa pyydetään päivittämään yrityksen tiedot eurooppalaiseen yrityshakemistoon. Pienellä präntillä alempana lukee, että palvelu onkin maksullinen.

Myös kotimaisia operoijia on liikkeellä. Yritys saa puhelun, jossa pyydetään päivittämään tiedot hakemistoon. Vasta puhelun lopussa hyvin nopeasti mainitaan, että kyseessä on maksullinen tietojen päivitys.

Vaikka yrityksen edustaja kieltää sitten palvelun ostamisen, saattaa seurauksena olla laskuja ja perintäkirjeitä.

Office 365 -huijaukset

Microsoftin nimissä ja logolla on liikkeellä sähköpostihuijauksia, joissa yritysten työntekijöitä pyydetään klikkaamaan epämääräistä linkkiä.

Huijausviesteissä kerrotaan, että käyttäjän sähköpostitili pitää vahvistaa avaamalla viestissä oleva linkki ja syöttämällä tilin salasana, jotta tilin käyttö ei estyisi.

Näin viestin lähettäjä yrittää urkkia tilin salasanan.

Jos petoksen tekijä pääsee sisään yrityksen sähköpostijärjestelmään, hyökkääjä voi seurata viestejä ja pian ohjailla rahaliikennettä omille tileilleen.

Kaikkien Office 365 -tuotteita käyttävien yritysten kannattaa rajoittaa sähköpostien edelleenlähetyssääntä ja ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen.

Toimitusjohtajahuijaukset

Niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset kohdistuvat enimmäkseen suuriin yrityksiin, mutta niitä on tehty tai yritetty tehdä myös pk-yrityksiin.

Rikolliset perehtyvät huolellisesti yritykseen ja sen avainhenkilöihin netin kautta.

Huijarit lähettävät pomon nimissä sähköpostia ja yrittävät saada henkilöstön hoitamaan tilisiirtoja omille tileilleen. Jos toimitus- tai talousjohtajan käyttämä osoite on esimerkiksi matti@yritys.fi'); // --> //--> , rikolliset ovat saattaneet lähettää huijausviestejä osoitteesta matti@yr1tys.fi'); // --> //-->  .

Katso täältä ohjeet harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

toimitus(at)yrittajat.fi

Perhevapaauudistus lisäisi työnantajien kustannuksia

19 kesäkuu, 2019 - 08:00

– Järjestelmän kustannusten jaosta hallitusohjelma ei kerro mitään. Jos vapaiden kokonaiskesto ja äitiys- ja isyysvapaan pituus kasvavat, se tällä tietoa lisää työtulovakuutuksen kustannuksia. Niiden rahoittajina ovat työnantajat ja vakuutetut, kommentoi Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Hellsténin mukaan uudistuksella ei ole ainakaan positiivisia työllisyysvaikutuksia.

– Päivärahapäivien kokonaiskeston pidentäminen ja kotihoidontukijärjestelmän säilyttäminen nykyisellään eivät ainakaan lyhennä perhevapaajaksoja.

Hallitusohjelmaan kirjattu uudistus tarkoittaisi toteutuessaan, että äidille ja isälle tulisi molemmille viiden kuukauden kiintiö vapaaseen. Lisäksi vanhemmat voisivat jakaa kuusi kuukautta haluamallaan tavalla keskenään.

Muutos pidentäisi perhevapaita, sillä nykyisin äidille on korvamerkitty noin 4,2 kuukauden vapaa ja isälle 2,2 kuukauden isyysvapaa. Lisäksi käytössä on noin kuuden kuukauden vanhempainvapaa, jonka käytöstä vanhemmat voivat sopia.

Vanhemmat voisivat siten jatkossa hoitaa lasta pidempään ansiosidonnaisella korvauksella nykytilanteeseen verrattuna.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi Ylen uutisessa, että perhevapaiden uudistaminen hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti vaikuttaa todennäköisesti negatiivisesti työllisyyteen.

– Voi sanoa aika varmasti, että työllisyys ei tällä uudistuksella ainakaan kasva. Pikemminkin voi olla, että sillä on negatiivisia työllisyysvaikutuksia, Kärkkäinen kommentoi.

 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Yrittäjät haluavat lisää paikallista sopimista: Timon yrityksessä lähdetään kotiin, jos töitä ei ole – "Siellä on sovittava, missä työ tehdään"

18 kesäkuu, 2019 - 13:44

Tuoreen yrittäjägallupin tulosten perusteella 84 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi saada sopia asioista mieluummin yhdessä kuin työehtosopimuksen mukaan. Eri mieltä oli vain kahdeksan prosenttia vastaajista.

– Yrittäjien viesti on selkeä: paikallista sopimista pitää lisätä sekä työehtospimus- että lakimuutoksin. Se on tärkeää työpaikkojen ja yritysten kilpailukyvyn takia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Gallupiin vastanneista 58 prosenttia oli sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna tarpeeksi mahdollisuuksia sopia paikallisesti. Tyytyväisiä paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin oli 26 prosenttia vastaajista.

– Näen asian juurikin näin. Missä sitä paremmin voi sopia kun siellä, missä työtä tehdään. Oma näkemykseni on vahvasti se, että työehtosopimukselle pitää antaa hyvin väljät raamit. Parasta olisi jos tes alkaisi sanoilla ”jos ei paikallisesti toisin sovita”, Vesinummela Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Timo Nummela sanoo.

Työaikapankista hyviä kokemuksia

Nummelan mukaan keskitetysti on hyvä sopia keskimääräisestä työajasta ja peruspalkasta, mutta muuten raamit voisivat olla selvästi nykyistä väljemmät.

– Näkemykseni on, että tänä päivänä työajoista pitäisi voida keskustella vapaasti kun muutenkin olemme menossa 24/7-yhteiskuntaan.

Nummelan oma yritys kuuluu Urakoitsijaliittoon.

– Meillä ei ole ollut koskaan ongelmia työaikojen sopimisesta. Rakennusala on kuitenkin edelleen varsin jäykkäniskainen. Ajatellaan, että töissä pitää olla seitsemästä neljään. Meillä työajat menevät projektiluontoisesti.

Vesinummelassa on sovellettu menestyksekkäästi työaikapankkia.

– Rakennustyömaalle on toki mentävä yleensä yhtä jalkaa, mutta huoltopuolella tehdään pidempää päivää silloin kun on tarve ja ollaan vapaalla silloin, kun on hiljaisempaa. Se on toiminut tosi hyvin. Moni lähtee mielellään kotiin, jos ei ole hommaa. Näin asiakasta ei myöskään tarvitse laskuttaa prosenttitunneista, jos töitä on vielä tekemättä ja kello on puoli neljä. Moni asiakas myös toivoo, että töitä voisi tehdä myös iltaisin, kun ihmiset ovat kotona, Nummela kertoo.

Jatkossa Nummela toivoo, että myös järjestäytymättömiä yrityksiä kuunneltaisiin työehtosopimuksista päätettäessä.

– Jos pöydässä istuu kaksi osapuolta, ne eivät voi sopia kolmannen puolesta.

Työajat suurin ongelma

Paikallista sopimista toivotaan usein etenkin työajoista päättämiseen. Työehtosopimusta noudattavista vastaajista puolet on sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia työaikajoustoihin. Tästä joukosta 35 prosenttia oli tyytyväinen työehtosopimuksen mahdollistamiin työaikajoustoihin. Vastaajista 15 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

– Työpaikkasopimisen tarpeet kohdistuvat usein nimenomaan työaikoihin. Kyse on siitä, että yhdessä haetaan yritykselle ja työntekijöille sopivat ratkaisut. Näin tuottavuus ja työhyvinvointi paranevat, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula selvittää. 

Työehtosopimuksia noudattavilta vastaajilta kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat oman alansa työehtosopimukseen. Erittäin tyytyväisiä oli kaksi prosenttia ja tyytyväisiäkin vain 26 prosenttia eli alle kolmannes. Tyytymättömiä työehtosopimukseen oli 17 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä viisi prosenttia vastaajista. Valtaosa eli 42 prosenttia suhtautui oman alan työehtosopimukseen neutraalisti ja yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa. 

"Yhden koon kenkä ei sovi kaikille"

Liitot alkavat kesän jälkeen neuvotella uusista työehtosopimuksista. Mikael Pentikäisen mukaan on tärkeää selvittää koko yrittäjäkentän mielipiteitä työehtosopimuksista.

– Sopimukset koskevat laajalti yleissitovuuden vuoksi myös järjestäytymättömiä yrityksiä. Niiltä ei kuitenkaan yleensä kysytä, mitä nämä ajattelevat sopimuksista. Lisäksi järjestäytyneistäkin yrityksistä vain pieni osa on tosiasiassa pöydissä, joissa tessien sisällöistä linjataan.

Yrittäjägallupin tuloksista voi Pentikäisen mukaan vetää sen johtopäätöksen, ettei nykyinen järjestelmä toimi.

– Vähän yrityskohtaista liikkumatilaa antava työehtosopimus istuu huonosti maailmaan, jossa jokaisella yrityksellä on ainutlaatuinen kilpailutilanne. Sen vuoksi nykyinen järjestelmä pitää uudistaa perin pohjin. Pitää luoda järjestelmä, jossa on lakisääteinen toisin sopimisen oikeus, joka tarkoittaa, että yrityksissä voidaan tarvittaessa sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjattu, hän jatkaa.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjien Kantar TNS -tutkimusyhtiöllä teettämään Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää, Suomen Yrittäjien jäsenien lisäksi Gallup Forum -yrittäjäpanelisteja sekä LeadDesk-yritystietokannasta poimittuja yrittäjiä.   

Yhdistetty, eri lähteistä kerätty aineisto vastaa henkilöluokan ja toimialan perusteella varsin hyvin perusjoukkoaan ja näin tulokset voi yleistää edustamaan suomalaisia pk-yrityksiä.

Tiedot kerättiin toukokuun 2019 ensimmäisellä ja toisella viikolla. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Kuva: Getty Images / Vesinummela Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

TURMA Design ja muut uudet yritykset − katso lista

18 kesäkuu, 2019 - 12:16

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. 

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 200 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

toimitus(at)yrittajat.fi

KOTIPAIKKA YRITYS Asikkala Tmi Leila Varkila-Saukkola Espoo Rz Finland Oy Espoo Hardtop oy Espoo TMI AM STERNUM Espoo Maylett Solutions. Espoo Rona Palvelut Tmi Espoo LVB Cleaning Espoo Viherpalvelu Ferm Espoo Psykologipalvelu Kopakkala Espoo AstoWhale Espoo Rusa Records Hamina Kivelä Juha Lauri Antero Hamina Kivelä Tuomas Antti-Pekka Hamina Tmi JoTilli Hanko Länsilaituri Oy Heinävesi Tmi Niko Venäläinen Helsinki Mannerheimin Lastensuojeluliiton Helsingin yhdistys ry Helsinki Greidi Helsinki Delicananda Helsinki Kauneushoitola LaRosa Oy Helsinki MEGANO Oy Helsinki Integrity Holding Oy Helsinki ABONNYMA ENTERPRISE Helsinki Iris.ai Oy Helsinki M2P Rakennus Oy Helsinki Nili Investments Oy Helsinki Hero Services Oy Helsinki KOY Kirkkonummen Kiilatie 6 Helsinki Linwell Deli Oy Helsinki Auramo - Stenvall Oy Helsinki Hankkinen Oy Helsinki WalPro Oy Helsinki Slocum Holding Oy Helsinki Heresy Gaming Oy Helsinki Ukkonen Maritime Ltd Helsinki Polina Khanteeva Helsinki Tmi MJImmonen Helsinki Kiril Juha Kainulainen Helsinki DANKU TRANSPORT Helsinki Success Sense Helsinki TURMA Design Helsinki Tmi Ilmari Lautiainen Helsinki Finncafe Helsinki Milla Lintilä Helsinki Mirok Helsinki Salataikina Productions Helsinki Irina Makeup Helsinki Sugarista Helsinki zainudeen Helsinki Hitstash Music Hollola Miikkulainen Petri Antero Hollola Holopainen Racing Hyvinkää Sihvo Kiinteistöt Oy Hämeenlinna TJH Saneeraus Oy Ii JK Transport Oy Ii Arkkitehtitoimisto A8 Iisalmi Kiinteistö Oy Iisalmen Satamakatu Ikaalinen Tapahtumahautomo Johannytoki Isojoki KFAS Tmi Joensuu Salon Peili Joensuu Jennin Kakkutaivas Joensuu WorkUp osk. Joensuu Rakennuspalvelu Kokkonen Jyväskylä Tmi Sharon Hurt Jyväskylä Asumisoikeus Oy Jyväskylän Urheilutie 40 Jyväskylä Elina Juuma Jyväskylä Laura Pälvimäki Jyväskylä Toiminimi Jonna Korpela Jyväskylä Tanssi-liiketerapeutti Laura Koistinen Jyväskylä Toiminimi Urheiluhieroja Viola Ryssy Jämijärvi Jämijärven Lämpö Oy Järvenpää FABULOUSWORLD COMPANY Kajaani Toiminimi Erkki Moilanen Kalajoki JJN - Kalajoki Kangasala Kehonhuoltopiste Rennoxi Kangasala Turo Oinonen Kangasala cafe Adele Kauhava Tmi Ville Silvonen Kempele Kiinteistö Oy Kempeleen Linnunrata 6 Kerava FENGER Kirkkonummi AskProduction Oy Kirkkonummi Kiinteistö Oy Kiilatie 10 Kokkola Tilausliikenne Honkimaa Oy Kokkola Double Invest Oy Kokkola Busan Consulting Kolari Ylläsvasa Oy Kontiolahti Toimintaterapia Sanna Rautiainen Kotipaikka Yrityksen nimi Kotka Black Door Garage Kotka DREAM 10 CLUB OY Kotka Jalo Ravintolat Oy Kotka Suuhygienisti Katri Turoma Kouvola Lisäpalvelu Support Oy Kouvola Mielakan rinnekeskus Oy Kouvola Happy Gift Kruunupyy Eliah Design Kuopio Viäntöfysio Kuopio JK MediSec Kurikka Kulmalaulaja Oy Kurikka Klassinen hieronta Tmi Aija Raiski Kuusamo Tummo Oy Lahti ADEPEL Lahti Puppystyle Import Oy Lahti Honeymood avoin yhtiö Lahti Kiinteistö Oy Nastolan Manna Lahti Hönkä Oy Lahti Yrityspalvelu Juha Sundberg Oy Lahti RAJU CREW Lahti Diazin kone ja rakennus Laihia Zujuva Management Oy Laitila Taksipalvelut Gröhn Oy Lapinjärvi Algis-Sisu Lappeenranta Ankur Oy Lieksa Tmi Sudarat Lehikoinen Lohja BREKUCORNER Aamiais ja kokouspalvelut Lohja M5 Solutions Loimaa LoimiTili Maarianhamina SNBLL Software Ab Maarianhamina Klerfonte Miehikkälä Harjuworks Ky Mikkeli tmi Jani Herttuainen Mäntsälä Redbeard Solutions Mäntyharju Irene Stories Nokia Asunto Oy Nokian Annilankatu 1 Nousiainen Vuokraus Airikki Tmi Nurmijärvi Monday Invest Oy Nurmijärvi 1679 Ninni Niemi Oy Nurmijärvi Jakke's Brewery Oy Nurmijärvi Psykoterapiapalvelut Kirsi Rantala Nurmijärvi Toihan on Orimattila Henkilöstöratkaisut Rami Räty Oy Orimattila ProSami Orivesi Tmi Pekan Maa- ja Metsäpalvelu Oulu Curatum Oy Oulu Marima consulting Oulu Vehkaoja Invest Oy Oulu Puutarhapalvelut MinnaK Oulu SUP-Kahvila Leija Parainen Tmi Minna Lindberg / WANHA WALLIS Parainen F:ma Annelie Fjäder Parainen Turi Invest Oy Pedersören kunta Leary-Books Pietarsaari F:ma Smiida Plaaner Pirkkala GE-service OY Pirkkala Sentirent Pori 1680 Timo Tsurkka Oy Pori Lännen Laatoitus Oy Pori Terapia-ja työnohjauspalvelut Lea Rantamaa Posio T:mi Kouvan Kaivuu Pälkäne Metsätyö Aho Raisio Arcolor Rantasalmi Saimaa Treehouse Oy Riihimäki Myymedia Riihimäki Gentlewood Woodworks Rovaniemi Kiinteistö Oy Fannin Etelärinne Rovaniemi Katja Heiskanen Ruokolahti Lasse Kärkkäinen Salo T:mi Lukkaroisen KonehuoIto Saltvik Rosa S Savonlinna Suuhygienisti Jenni Luukkanen Savonlinna LT Management Oy Seinäjoki Panu Healthcare oy Sipoo Kiinteistö Oy Sipoon Jokikoti Suomussalmi Tmi Bacon Garage Motorsport Suonenjoki Metsäpellon Mansikat Oy Tampere BrainStormCorner Tampere finmafia Oy Tampere As Oy Tampereen Härmälän Hermanni Tampere North Arrow Films Oy Tampere ElleBella Oy Tampere Taksi A. Selander Turku Kovolli Oy Turku Cheng Kang Oy Turku EJ sales Turku Kallio Asunnot Oy Turku Tmi Satu Virtanen Turku France at Home Turku Nettipalju Tuusula Day Tripper Finland Tuusula Coolmakers Oy Vaasa Integration och kommunikationsbyrå Mahdi Valkeakoski Pirkanmaan koti- ja pihasaneeraus Vantaa Food brothers Oy Vantaa Solar Bear Oy Vantaa Caidon Investment Oy Vantaa All Day Beauty Oy Vantaa Parturi-kampaamo Luuccu Oy Vantaa Kiinteistö Oy Vantaan Harrikuja 8 Vantaa B.O Technologies Vantaa tmi Tony Koivisto Varkaus LA-Electric Varkaus Herä Oy Vehmaa Tmi Paavo Ääritalo Vihti T:mi Hanna Lepistö Vimpeli Nahkberg Capital Oy Virolahti Takkinen Suvi Johanna Virrat Kiinteistö Oy Virtain Euro Vöyri Fysioterapitjänst Anki Ab Ylivieska Kiinteistö Oy Ylivieskan Murunen Ylöjärvi Tmi Sanna Holmi    

Irtisanomisen keventäminen astuu voimaan: Näin se vaikuttaa käytännössä

18 kesäkuu, 2019 - 11:01

Lakimuutoksella pyritään madaltamaan pienten yritysten kynnystä uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

– Nyt laki muuttuu niin, että työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä otetaan nimenomaisesti huomioon irtisanomistilanteissa, Suomen Yrittäjien työlainsäädäntöön erikoistunut asiantuntija Atte Rytkönen kertoo.

Toisin sanoen laki korostaa jatkossa nykyistä enemmän pienen työnantajan asemaa.

– Olosuhteet ovat monessa mielessä erilaiset pienillä työpaikoilla. Yhdelläkin työntekijällä on iso vaikutus työyhteisön toimivuuteen, jos kyse on pienestä yrityksestä. Pieni työyhteisö on selvästi herkempi häiriötilanteille. Lisäksi pienellä työnantajalla on usein heikommat mahdollisuudet ottaa vastaan taloudellisia menetyksiä.

Jatkossa irtisanomistilanteiden oikeuskäsittelyissä on merkityksellistä etenkin se, jos työpaikalla on vähän työntekijöitä. 

– On syytä muistaa, että henkilökohtaisella suhteilla on isompi merkitys, kun henkilöstön määrä on pieni. Silloin keskinäinen luottamus ja lojaliteetti korostuvat.

Irtisanomisen perusteet eivät muutu

Rytkönen ei uskalla ennustaa vielä tässä vaiheessa, millaisia vaikutuksia irtisanomislain muutoksilla on jatkossa.

– Olemme arvioineet, että työllistämisen kynnys tulee laskemaan. Nyt pitää vaan toivoa, että yrittäjät uskaltautuvat palkkaamaan enemmän ihmisiä töihin.

Pidemmällä aikavälillä vaikutukset näkyvät tuomioistuinten päätöksissä.

– Kun puhutaan lainsäädäntömuutoksista, lakimuutosten vaikutus näkyy aina oikeuskäytännön kautta. Jatkossa kun tuomiosistuimet arvioivat irtisanomisperusteen painavuutta, niiden on otettava huomioon yrityksen koko ja etenkin pieni työntekijämäärä. Sitä kautta näemme vaikutuksia. Tämä on selvä muutos nykyiseen oikeuskäytäntöön.

Irtisanomisen perusedellytykset pysyvät jatkossakin ennallaan. Työntekijän irtisanominen on mahdollista ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä.

– Jatkossakin irtisanomiselle on oltava asiallinen ja painava syy. Jos työntekijä toimii vastoin ohjeita tai käyttäytyy epäasiallisesti, työnantajalla on edelleen velvollisuus varoittaa häntä ensin ja annettava mahdollisuus korjata käytös, Rytkönen huomauttaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjä ei uskaltanut työllistää poikaansa suoraan perheen yritykseen – Epäkohtaan tulee lakimuutos heinäkuun alussa

18 kesäkuu, 2019 - 09:06

Yrittäjän perheenjäsenen asema työttömyysturvaa hakiessa ei ole ollut erityisen kadehdittava. Yrittäjän ei-omistavat perheenjäsenet katsotaan, siltä osin kuin he työskentelevät perheyrityksessä, kaikessa muussa lainsäädännössä työntekijöiksi mutta työttömyysturvalaissa yrittäjiksi. 

Tämä on aiheuttanut yllätyksiä esimerkiksi silloin, kun yrittäjän puoliso on hakenut työttömyyskorvauksia jäätyään palkkatyöstä työttömäksi tai kun perheen lapsi on hakenut tukia Kelasta.

Vuonna 2017 Iltalehti kertoi savonlinnalaisen yrittäjän, Mari Ovaskan, perheen tilanteesta, jossa yrittäjän lapselta evättiin työttömyysturva, kun hän vuoden vaihteessa armeijan jälkeen ilmoittautui työttömäksi. Perheellä on kalastusalan yritys ja kesäravintola, mutta talviaikaan aktiivinen toiminta on tauolla.

Armeijan jälkeen poika ei asunut enää vanhempiensa luona, joten Kela teki väärän päätöksen ja oikaisi sen myöhemmin. Työttömyyskorvauksia poika joutui kuitenkin odottamaan neljä kuukautta ilman tuloja.

– Yrittäjän lapsi on samassa asemassa kuin puoliso, eli hänet katsotaan yrittäjäksi, jos asuu vielä kotona. Nyt olemme nuoremman 17-vuotiaan poikamme kohdalla toimineet toisin, koska ajattelimme, että meitä ei ammuttaisi samalta oksalta kahta kertaa. Emme halua hänellekään yrittäjästatusta. Osa-aikainenkin työ voi vaikuttaa etuuksiin, sillä perheenjäsenet katsotaan yrittäjäksi mielellään, Ovaska kertoo.

Ovaskan nuorempi poika ei asu enää vanhempiensa kotona, mutta ei tällä hetkellä ole myöskään opiskelemassa. Hän on palkattu perheen yritykseen henkilöstövuokrausfirman kautta.

– Pohdimme oppisopimuskoulutuksen mahdollisuutta yrityksessämme nuoremman pojan kohdalla, mutta työvoimaviranomainen teilasi ajatuksen. Heidän silmissään poika on yrittäjä, eikä siinä voi olla mitään välivaiheita, Ovaska sanoo.

Näin asema muuttuu

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä astuu voimaan laki, jolla halutaan parantaa ja selkeyttää nykyisin yrittäjäksi katsottavien perheenjäsenten tilannetta työttömyysturvajärjestelmässä.

Muutos koskee yrityksessä työskentelevää yrittäjän perheenjäsentä, jolla itsellään ei ole yrityksessä omistusta tai määräysvaltaa ja jonka työskentelyä ei vakuuteta YEL-vakuutuksessa.  Perheenjäseneksi katsotaan puoliso ja henkilö, joka on yrityksessä työskentelevälle henkilölle sukua suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa ja asuu samassa taloudessa.

– Henkilön katsominen yrittäjäksi edellyttää jatkossa aina henkilökohtaista omistusosuutta, osuutta äänimäärästä tai muutoin henkilökohtaista määräysvaltaa. Henkilö, jolla ei ole yrityksessä omistusta eikä määräysvaltaa, on työttömyysturvajärjestelmässä jatkossa palkansaaja, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Jatkossa työsuhteen päättyessä tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla, ei-omistavalla henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen omavastuuajan jälkeen.

– Jos muutoksen vaikutuspiirissä oleva henkilö haluaa kerryttää oikeutta ansioperusteiseen työttömyyspäivärahaan, hänen tulee liittyä palkansaajia vakuuttavaan työttömyyskassaan tai mahdollinen yrittäjäkassan jäsenyys on siirrettävä palkansaajan työttömyyskassaan. Työttömyysvakuutusmaksu määräytyy jatkossa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun mukaan, kun nykyisin palkasta peritään pienempi, niin kutsuttu osaomistajamaksu, Hellstén kertoo.

Pidempi työssäoloehto yrittäjän perheenjäsenelle

Heinäkuussa tapahtuvan muutoksen jälkeen perheyrityksessä ei-omistava perheenjäsen täyttää työttömyyspäivärahan edellytyksenä olevan työssäoloehdon 52 kalenteriviikon työskentelyllä. Työtä täytyy olla vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa ja palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen.

Tavallisesti palkansaajan työssäoloehto on 26 viikkoa. Mikäli palkansaajan työttömyyskassassa itsensä vakuuttanut henkilö täyttäisi molemmat työssäoloehdot jäädessään työttömäksi, hän voisi valita, kumman työskentelyn mukaan ansiopäiväraha maksetaan.

– Jos henkilö ei täytä työssäoloehtoa, hän voi kuitenkin saada Kelan maksamaa työmarkkinatukea, Hellstén sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Jymy-jäätelö pääsi jättijakeluun Saksassa – Uudelle markkinalle meneminen vaati kaksi vuotta työtä

17 kesäkuu, 2019 - 13:36

Luomujäätelömerkki Jymy ja sitä valmistava Suomisen Maito on päässyt merkittävään jakeluun Saksan ja Itävallan markkinoilla. Saksan luomuruokatukku Dennree kertoi alkuvuodesta ottavansa Jymyn valikoimiinsa ja tytäryhtiö Denn’s Biomarkt -ketjun 330 marketiin.

– Dennreellä on 1 200 tukkuasiakkuutta, 300 Denn's-luomukauppaa Saksassa ja 30 Itävallassa. Nyt pääsemme lisäksi mukaan heidän kampanjaansa, jossa jokaiseen saksalaiseen kotitalouteen jaetaan kampanjavihkonen tarjouksista. Lisäksi pääsemme Aleco-ketjun 20 kauppaan Bremenissä sekä Berliinissä Veganz-ketjun myymälöihin, mikä on iso vegaanivaikuttaja markkinassa. Hampurissa olemme Tjadens-ketjun kahdeksassa liikkeessä, Suomisen Maidon toimitusjohtaja Horst Neumann kertoo.

Vaikka Suomisen Maito on ollut tietoinen Dennreen kiinnostuksesta Jymy-jäätelöitä kohtaan, tieto hyväksymisestä oli kuitenkin pieni yllätys. Jymy-jäätelö tulee olemaan saatavilla ja näkyvillä paremmin kuin mikään muu brändätty suomalainen elintarvike Saksassa tähän asti.

Saksan valloituksesta ei kuitenkaan vielä voi Neumannin mukaan puhua. Luomumarkkina on 11 miljardin euron kokoluokkaa, josta Suomisen Maito pääsee vasta raapaisemaan pintaa.

– Se on kuitenkin erinomainen sillanpää-asema, jossa pysymiseen ja kasvamiseen investoimme ja satsaamme rahaa, Neumann sanoo.

Rahaa, uskoa ja tahtoa on vaatinut sekin, että Suomisen Maito on päässyt tähän vaiheeseen. Neumannin mukaan työtä on tehty kaksi vuotta. Se on tarkoittanut markkinan tutkimista, luomuruokamessuja, näytelähetyksiä sekä brändin hiomista.

–Viemme suomalaista jäätelöä myös Japaniin, mutta markkinat ovat Saksan kanssa hyvin erilaisia. Japanin kokemus on kuitenkin opettanut kärsivällisyyttä. Sinnekin meneminen kesti kaksi vuotta, ja Japanin tulli on todella tiukka. Olemme ainoa suomalainen jäätelötuote, joka on mennyt Japanin tullista läpi, Neumann kertoo.

Saksan luomumarkkina on kehittynyt

Saksassa luomuruoan markkinat ja valikoimat ovat kehityksessä Suomea edellä, joten tuotteiden arvopohjassa alkuperä, laatu ja raaka-aineet ovat tärkeitä. Luomutuotteissakin laatu voi vaihdella, mutta Neumannin mukaan Saksassa laatueroja pystytään asiantuntevasti vertailemaan ja arvioimaan.

– Saksa on iso ja kehittynyt markkina. Luomu ja laatu ovat usein oletusarvo, joten tuotteen, brändin ja tarinan täytyy olla kunnossa ja valmiita vientiin. Suomalainen ruoka nähdään turvallisena ja laadukkaana, joskin toisinaan hinnakkaana. Saksassa halpuutuksen polku on kuitenkin käyty loppuun ja laadusta ollaan valmiita maksamaan ekstraa.

Suomisen Maito vie Saksaan viisi makuvaihtoehtoa, jotka ovat Mänty ja Villimustikka, sekä vegaanisina härkäpapupohjainen Pistaasi ja kaurapohjaiset Kaksi Marjaa sekä Minttu-Suklaa.

Suomi-ruoka kiinnostaa nyt Saksassa

Vuoden alussa suomalainen ruoka oli hyvin esillä Saksassa, kun Business Finlandin Food From Finland -vientiohjelman mukana 80 suomalaista elintarvikealan yritystä osallistui Berliinissä Grüne Woche -elintarvikemessuille. Nyt kymmenkunta yritystä on päässyt jakelukanavaan Saksassa ja useat kymmenet yritykset neuvottelevat sellaisten kanssa.

– Mukana on viljatuotteita, alkoholijuomia, marja- ja luonnontuotteita sekä liha- ja maitojalosteita valmistavia yrityksiä. Media- ja messunäkyvyys on herättänyt aivan uudenlaista kiinnostusta suomalaisia yrityksiä kohtaan, Food from Finlandin Saksan markkina-alueesta vastaava Lili Lehtovuori Business Finlandista kertoi huhtikuussa messujen annista.

Suomen messuosastolla vieraili 400 000 kävijää ja Saksan mediassa julkaistiin yli 3 000 juttua Suomesta. Ruoan lisäksi, messunäkyvyys lisäsi myös mielenkiintoa Suomeen matkailumaana.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Viisi tärppiä virustorjuntaohjelman valintaan – Yksi tärkeä ominaisuus erottaa kilpailijat toisistaan

17 kesäkuu, 2019 - 13:10

Yrityksen tietoturvasta ei kannata tinkiä. Tietoturva-alan konsulttina toimiva Hannu Huttunen muistuttaa, että kuluttajakäyttöön tarkoitetut virustorjuntaohjelmistot eivät sovellu yrityskäyttöön, etenkään jos yrityksellä on useampi kuin yksi tietokone ja älypuhelin.

Huttunen opastaa valitsemaan ohjelmiston, joka pitää sisällään myös mobiililaitteiden suojauksen. Nykyisin yhä enemmän dataa liikkuu älypuhelinten ja tietokoneiden välillä. Kaikki virustorjuntaohjelmat eivät tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Listasimme viisi ominaisuuksiltaan monipuolista virustojuntaohjelmistoa. Hannu Huttunen kertoo, mikä hänen mielestään on oleellista ohjelmiston valinnassa. 

Mihin asioihin yrittäjän tulisi kiinnittää huomiota valitessaan virustorjuntaohjelmistoa?

– Etenkin päivitysten saatavuuteen, saatavilla olevaan käyttäjätukeen, ohjelmiston luotettavuuteen ja siihen, voidaanko ohjelmistolla keskitetysti hallita ja valvoa kaikkien päätelaitteiden, palvelimien ja mobiililaitteiden suojausta. Tärkeää on myös tietää, kuinka laajat suojausominaisuuden ohjelmisto tarjoaa. Usein ohjelmistot ovat englanninkielisiä, joten jos oma kielitaito eri riitä, niin suomenkielinen käyttöliittymä ja tukipalvelut ovat tärkeitä.

Mitä ohjelmiston ominaisuuslistalta pitäisi vähintään löytyä?

– Päätelaitteiden ja mobiililaitteiden suojaus sekä säännölliset päivitykset ainakin. Helppokäyttöisyys on tärkeä, koska silloin ohjelmistoa tulee käytettyä. Ohjelmistoa valitessa työkäyttöön ei kannata säästää valitsemalla ilmaisversiota edes tunnetusta ohjelmistosta, vaan kannattaa hankkia maksullinen versio.

Onko tärkeää, että ohjelmistossa olisi tuki myös mobiililaitteiden suojaukselle?

– Tänä päivänä mobiililaiteet vastaavat ominaisuuksiltaan tietokoneita ja niillä käsitellään yrityksen hallussa olevia tietoja samalla tavoin. Tästä syystä mobiililaitteiden suojaukseen tulee myös kiinnittää huomiota, eli ehdottomasti kannattaa hankkia ohjelmisto, jossa on tuki myös mobiililaitteille.

Miten yrityksille tarkoitetut antivirusohjelmistot eroavat kuluttajaversioista?

Yleensä yritysversioissa on enemmän ominaisuuksia kuin kuluttajaversiossa, kuten useampien päätelaitteiden suojaus, tiedostojen kryptaus, verkkoliikenteen salaus (VPN) ja mobiililaitteiden suojaus. Kuluttajakäyttöön tarkoitettu antivirusohjelmisto saattaa joissakin tapauksissa riittää yrittäjälle, jos yritystä pyöritetään yhdellä tietokoneella.

Yrityksille tarkoitettu antivirusohjelmisto tarjoaa usein korkeamman luokituksen palomuurin useille laitteille ja servereille ja mahdollisesti myös älypuhelinten suojauksen. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että yritysohjelmisto on välttämätön, jos yrityksellä on työntekijöitä tai jos yrittäjän käytössä on useita tietokoneita.

Viisi tärppiä virustorjuntaohjelmiston valintaan

Avast Business Antivirus Pro

Hinta: 41,99 euroa / vuosi / 1 laite

Alustat: Windows

Lisenssien määrä: 1-100

Lisenssijakson pituus: 1 vuosi

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Antivirustoiminnallisuudet, palomuuri, sähköpostisuojaus, sovellusten suojaaminen ja roskapostisuodatin. Suojaa Microsoftin Sharepoint- ja Exchange-ohjelmat. Avastin Behavior Shield toimii havaitsemalla ja estämällä epäilyttävät tiedostot niiden samankaltaisuuden perusteella muihin tunnettuihin uhkiin, vaikka tiedostoja ei vielä ole lisätty virustunnistustietokantaan.

Symantec Endpoint Protection 14

Hinta: 34,70 euroa / vuosi / 1 laite

Alustat: Windows, Windows Server, macOS, Linux

Lisenssien määrä: 1-350

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 60 päivää

Ominaisuudet: Symantec on usein tunnustettu kyvystään suojata yritys tuoreita, äskettäin havaittuja uhkia vastaan. Ohjelmisto valvoo kaikkia tietokoneen prosesseja reaaliaikaisesti ja tunnistaa epäilyttävän käyttäytymisen. Ominaisuuksiin lukeutuvat lisäksi muun muassa virussuojaus, palomuuri ja Power Eraser -toiminnallisuus, joka korjaa tarvittaessa järjestelmän sinne pesiytyneistä sitkeistä vierailijoista. Symantecin ohjelmisto mahdollistaa niin sanottujen whitelistien ja blacklistien käytön sovelluksissa sekä muun muassa ulkopuoliseen datan kontrolloinnin. Miinuksena on se, että Symantecin ohjelmisto ei tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Bitdefender GravityZone Business Security

Hinta: 81,39 euroa / vuosi / 3 laitetta

Alustat: Windows, macOS, Linux

Lisenssien määrä: 3-50

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Bitdefenderin tuotteet ovat menestyneet hyvin erilaisissa virustorjuntaohjelmistojen vertailuissa etenkin koskien haittaohjelmien estämistä ja yleistä virustorjunnan suorituskykyä. Käyttäjän kannalta ohjelmisto on helppokäyttöinen, sillä monet ominaisuudet kuten palomuuri, URL-filtteröinti ja haittaohjelmasuojaus on automatisoitu. Käyttäjä voi kuitenkin manuaalisesti säätää ohjelmistoa omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Bitdefender mahdollistaa esimerkiksi käyttäjien pääsyn estämisen tietoturva-asetuksiin. Käyttäjien monitorointi ja kontrollointi onnistuu kätevästi ohjauskonsolista. Bitdefender ei tarjoa mobiililaitteiden suojausta.

Avira Antivirus for Endpoint

Hinta: 109 euroa / vuosi / 3 laitetta

Alustat: Windows

Lisenssien määrä: 3-10 000

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Avira sisältää kaiken oleellisen yrityksen tietoturvan hallitsemiseen kuten antivirustoiminnallisuuden, verkon suojauksen ja mahdollisuuden tiettyjen nettisivujen blokkaamiseen. Lisäksi ohjelmalla on voi suojata tiedostopalvelimet. Helppokäyttöisestä käyttöliittymästä on kätevä hallita käytössä olevien laitteiden tietoturvaa. Tarjolla on toimintoja myös mobiililaitteille kuten varastetun puhelimen paikannus ja ”antitheft”-ominaisuus, jonka avulla varastetun puhelimen voi lukita ja sen tiedot tuhota. Aviran ohjelmisto on suunnattu pienemmille yrityksille. Avira tarjoaa rajatut ominaisuudet myös mobiililaitteille.

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Hinta: 454 euroa / vuosi / 10 laitetta (minimi)

Alustat: Windows, Windows Server, iOS, Android

Lisenssien määrä: 10-150

Lisenssijakson pituus: 1-3 vuotta

Maksuton kokeilujakso: 30 päivää

Ominaisuudet: Kasperskyn tietoturvaohjelmiston etuna on mobiililaitteiden suojaus. Se on suunnattu yrityksille, joilla on useita suojattavia laitteita. Perusohjelmisto tarjoaa tutut toiminnallisuudet kuten palomuurin, spam-torjunnan ja virustorjunnan. Mobiililaitteiden suojauksessa tulevat esille Kasperskyn parhaat puolet. Ohjelmisto tunnistaa suojaamattomat laitteet, kontrolloi salasanakäytäntöjä ja esimerkiksi mobiilikameran käyttöä, filtteröi tuntemattomat soittajat ja viestien lähettäjät sekä tuhoaa datan kadonneista mobiililaitteista. Laitteet on mahdollista konfiguroida bluetooth-yhteyden välityksellä. Kaspersky tukee myös iOS-laitteita.

Lähteenä käytetty osittain Techradar.comin virustorjuntaohjelmien listausta. Ohjelmistojen hinnat / ominaisuudet tarkistettu 17.6.2019. Hinnat pääosin arvonlisäverottomia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Harkitaanko perheyrityksessäsi sukupolvenvaihdosta? Vastaa kyselyyn, jotta voimme auttaa!

17 kesäkuu, 2019 - 11:01

Suomen 85 000 työnantajayrityksestä arviolta 15 000 on omistajanvaihdostilanteessa. Näissä on yhteensä noin 80 000 työpaikkaa.

– Aiemmin omistajanvaihdoksista on puhuttu lähinnä siitä näkökulmasta, että säilyvätkö työpaikat. Viime aikoina on myös alettu huomata, että onnistuneet omistuksenvaihdokset ovat myös yritysten kasvun ja uudistumisen keino ja edellytys, projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä sanoo.

"Kannattaa vastata, jotta voimme auttaa yrittäjiä paremmin"

Jatkajaprofilointi-kyselyssä kysytään yritysten omistajanvaihdoksista. Vastaaminen vie aikaa vain vartin. Haavisto kehottaa viestin saavia vastaamaan, jotta kyselystä saadaan selkeä kuva suomalaisten yritystoiminnan jatkajien tilanteesta.

– Kannattaa vastata, jotta voimme auttaa yrittäjiä paremmin. Kun saamme mahdollisimman tarkkaa tietoa, voimme paremmin suunnata palveluita yritystä jatkavien tukemiseen, opastukseen ja neuvontaan, Haavisto sanoo.

– Samoin voimme tunnistaa erilaisia jatkajaprofiileja. Niiden avulla voimme tuottaa uusia palveluita omistajanvaihdosten helpottamiseen. Yksittäisten henkilöiden tiedot eivät millään tavalla tule esiin tutkimuksessa.

Tutkimuksen toteuttaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) yrittäjyyden tutkimusryhmä. 

Tutkimustulokset julkaistaan 6.11.2019 pidettävässä Omistajanvaihdos 2019 -konferenssissa Helsingin Wanhassa Satamassa.

Tutkimuksen on tilannut Omistajanvaihdosfoorumi, jossa ovat mukana Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Perheyritysten liitto, Suomen Uusyrityskeskukset, Business Finland, Finnvera, Nordea, Danske Bank, Deloitte ja Suomen Yrityskaupat. Foorumin asiantuntijajäseniä ovat lisäksi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ja SEKES.

Vastaa Jatkajaprofilointi -kyselyyn tästä linkistä.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Mika Haavisto, Suomen Yrittäjät, p. 050 550 1993, mika.haavisto @ yrittajat.fi

 

 

Pohjois-Savoon syntyy 10 miljoonan euron rahasto alueen siemenvaiheen yrityksille

17 kesäkuu, 2019 - 10:42

Pohjois-Savoon syntyy paikallinen pääomasijoitusrahasto North Savo Startup Fund, joka sijoittaa pääasiassa pohjoissavolaisiin alkuvaiheen kasvuhakuisiin yrityksiin. Kooltaan rahasto on 10 miljoonaa euroa ja se kattaa koko maakunnan yritykset. Rahaston on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2019.

Rahasto on toimialariippumaton ja toimii uutena ja erilaisena rahoitusvaihtoehtona maakunnan yrityksille.

– Perustettava pääomarahasto on hieno osoitus hyvästä yhteistyöstä Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkien kesken. Rahaston tavoitteita ovat talousalueen elinvoimaisuuden kasvattaminen, uusien yritysten syntyminen, yritysten kasvun tukeminen sekä myönteinen työpaikkakehitys Pohjois-Savossa, Kuopion elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen kertoo.

Pohjois-Savosta on puuttunut kokonaan siemenvaiheen pk-yritysten pääomarahastosijoittajat. Pääomasijoitusrahaston synnyttäminen Pohjois-Savoon on koko maakunnan yhteisen pitkän väännön tulos. Rahaston saamiseen maakuntaan on tehty töitä useita vuosia ja selvitetty julkisen rahan käyttömahdollisuuksia pääomarahaston näkökulmasta. Mukana yhteistyössä ovat olleet kaupunkien lisäksi ELY-keskus ja elinkeinoelämä.

Parempia kasvuedellytyksiä yrityksille

Nyt perustettavan Pohjois-Savon oman pääomasijoitusrahaston uskotaan helpottavan kasvuhakuisten yritysten edellytyksiä. Pääomarahaston nopeuttaa ja vahvistaa maakunnan yritysten markkinoille menoa, kasvua ja turvaa rahoituksen saatavuuden.

Yrityksen liiketoiminnan alkuvaihe on usein haastavaa, ja yrittäjät ovat kokeneet, että alkuvaiheen rahoituksen saamiseksi pitää löytyä jo kontakteja ja verkostoja alalta.

Seuraavaksi pääomasijoitusrahastoon on tarkoitus hakea sijoittajia yksityiseltä ja julkiselta puolelta. Rahaston hallinnoijaa haetaan julkisella kilpailutuksella. 

Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkien rahoitusosuus pääomasijoitusrahastossa on 2,2 miljoonaa euroa, ELY-keskuksen osuus on 4,9 miljoonaa euroa ja yksityisten sijoittajien 2,9 miljoonaa euroa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Soitot ja viestit siirtyvät ranteeseen – Odotettu lisäominaisuus teki älykellosta kertaheitolla kiinnostavan myös Suomessa

14 kesäkuu, 2019 - 13:42

Maailman älykellomarkkinoita hallitseva Apple Watch on tullut Suomessa saataville mobiiliyhteydellä varustettuna. Toiminnon mahdollistaa eSIM (elektroninen SIM), joka on sähköinen versio perinteisestä fyysisestä SIM-kortista. Sähköinen on ollut esimerkiksi Yhdysvalloissa tarjolla jo pidemmän aikaa, mutta Suomi on tullut jälkijunassa. 

Elektronisen SIM:n etu käyttäjälle on se, että sitä varten laitteessa ei tarvitse olla paikkaa fyysiselle SIM-kortille. Näin valmistajat voivat tehdä laitteista pienempiä ja kevyempiä.

Käytännössä eSIM on mikrosiru, jollainen löytyy Apple Watchin lisäksi esimerkiksi Samsungin Galaxy Watchista. Lisää laitteita odotetaan Suomen markkinoille lähitulevaisuudessa.

Siinä missä fyysistä SIM-korttia on odoteltava jonkin aikaa liittymän tilaamisen jälkeen, eSIMin voi tilata sähköisesti ja se on käytössä välittömästi. Kun liittymä on käytössä, älykellolla voi soittaa ja lähettää viestejä samaan tapaan kuin älypuhelimella. Tähän asti älykellon kanssa on pitänyt kantaa puhelinta, jotta vastaava on onnistunut kellon kautta bluetooth-yhteydellä. Elektronisen SIM-kortin avulla soitot onnistuvat kätevästi, kun älykelloon liittää langattomat kuulokkeet.

Uudesta toiminnallisuudesta hyötyvät myös ne, joilla on ollut aikaisemmin käytössä kaksi numeroa kahdessa eri laitteessa. Elektronisen SIMin ansiosta iPhone-käyttäjä voi sisällyttää samaan laitteeseen kaksi numeroa joista toinen toimii eSIM-kortilla.

Miinuksena eSIMissä on vielä se, että mobiilivarmenne ei siinä toimi eikä elektroninen SIM ole yhteensopiva prepaid-liittymien kanssa.

Älykellojen myynti harppasi

Telian mukaan eSIM on lisännyt mielenkiintoa älypuhelimia kohtaan. Älykellojen myynti on yli tuplaantunut Telialla alkuvuonna verrattuna vuodentakaiseen.

– Siirrymme nyt Suomessakin älykelloaikakauteen. Apple Watchin ennakkomyynnin perusteella voidaan sanoa, että tätä uutuutta on todella odotettu. Ennakkomyynti on käynyt ennätystahtiin, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Tällä hetkellä elektroninen SIM toimii Telian liittymissä iPhone XR, XS ja XS Max -puhelimissa sekä iPad Pro -tabletissa, joissa on iOS 12.1 tai uudempi ohjelmistopäivitys. Mobiiliyhteys toimii Apple Watchin uusissa Series 3- ja Series 4 -GPS & Cellular -malleissa, joiden myynti alkaa Suomessa tänään perjantaina.

Elektronisen liittymän voi hankkia myös Elisalta ja DNA:lta.

Kuva: Apple

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

AAA-luokkaan nousi 184 yritystä - katso lista

14 kesäkuu, 2019 - 12:02

Listauksessa ovat mukana viikon aikana AAA-luokkaan nousseet yritykset. Listalla on 184 yritystä.

AAA-Luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Kotipaikka Yritys Liikevaihto Liiketulos Askola Inasis Oy 2953000 497000 Espoo Suomen 3M Oy 62882000 1754000 Espoo H-Capital Oy   292000 Espoo Autobodyparts Oy 6454000 6000 Espoo Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy 161822000 45046000 Espoo Rapal Oy 7936000 1144000 Espoo Apesa Oy 93000 326000 Espoo Arvola Consulting Oy 13000 105000 Espoo X-akseli Oy 3807000 612000 Espoo SRV Russia Oy 278000 −4057000 Espoo BPW Kraatz Oy 26117000 2037000 Heinola Plenetec Oy 95000 54000 Helsingfors Oy Hartwall Ab 353667000 82550000 Helsingfors Mikael Damstén Advokatbyrå Ab 223000 162000 Helsingfors Attends OY 4862000 35000 Helsingfors Rettig Fastighetsutveckling Ab 632000 945000 Helsingfors Meandi Oy 7390000 147000 Helsingfors Klarna OY 3259000 1050000 Helsingfors Leroy Oy 2222000 329000 Helsingfors Otto Tuotanto Oy 4998000 250000 Helsinki Linjakiinteistöt Oy 350000 115000 Helsinki Ralento Oy 1349000 271000 Helsinki Teknologiainfo Teknova Oy 1333000 61000 Helsinki Linjasuunnittelu Oy 78000 29000 Helsinki Teräsjaakko Oy 1724000 122000 Helsinki Saldokeskus Oy 233000 60000 Helsinki Mena Wood Oy Ltd   4143000 Helsinki Aseman Kello Airport Oy 2696000 270000 Helsinki Jerne Oy 42000 270000 Helsinki T. Palmroth Oy 1165000 174000 Helsinki Holdix Oy Ab 19403000 5150000 Helsinki Napa Oy 20301000 1643000 Helsinki Service Restaurants Oy Oulu 9543000 916000 Helsinki Otava Oy 6937000 8290000 Helsinki Peltikorjaamo Parviainen Oy 1099000 291000 Helsinki Alma Talent Oy 79551000 13786000 Helsinki Oy Russian Room Ltd 8035000 824000 Helsinki BF Production Oy 5384000 114000 Helsinki Entteri Professional Software Oy   602000 Helsinki Eqvitec Partners Oy   1559000 Helsinki Valmennustiimi Eximia Oy 1454930 293054 Helsinki Arkkitehtitoimisto Virpiö Oy 90000 85000 Helsinki Helsingin Uuttera Oy 12098000 2997000 Helsinki Asianajotoimisto Susiluoto Oy 2654000 82000 Helsinki Hannu K. Paldan Oy 304000 313000 Helsinki PRIME IT OY 822000 199000 Helsinki KAIKU ENTERTAINMENT OY 868000 206000 Helsinki Avarrus arkkitehdit Oy 839000 101000 Helsinki Markkinointitoimisto Kitchen Oy 2267000 161000 Helsinki Riemutehdas Oy 1000 1079000 Helsinki Suomen Teollisuusmerkintä Oy 4485000 138000 Helsinki Lifeline Ventures Fund Management Oy 1517000 479000 Helsinki Heapson Oy   2375000 Helsinki Sysplant Oy 703000 221000 Helsinki WETT Finland Oy 2379000 244000 Helsinki PAKCEM OY 1418000 82000 Helsinki Aurejärvi Accounting Oy 292000 119000 Helsinki Intelco Oy 9000 444000 Helsinki PLM-Zone Oy 1262000 390000 Helsinki Rotcal Oy   219000 Helsinki Coptersafety Group Oy 310000 −701000 Helsinki Nordics Plus Group Oy 288000 1436000 Helsinki QIXIT Oy   501000 Huittinen Härkäpakari Oy 2210000 107000 Hyvinkää Tilintarkastus Rantalainen Oy 812000 290000 Hyvinkää Mikkonen Kiinteistöt Oy 54000 2000 Hyvinkää NSD Consulting Oy 3535000 575000 Hämeenlinna Numerical Controls Fin Oy 839000 149000 Imatra Zandora Oy   32000 Jyväskylä Stresstech Oy 9155000 633000 Jyväskylä Tana Oy 24128000 2390000 Jyväskylä Pienkoti Aura Oy 3141000 331000 Jyväskylä MedForelia Oy 1115000 329000 Jämsä Jämsän Huvilarakentajat Oy 1047000 200000 Järvenpää Tietosähkö Oy 2014000 31000 Kaarina Carina Value Oy 520000 234000 Kajaani Pulse247 Oy 2462000 402000 Kajaani Vesikattopalvelu Kemppainen Oy 5917000 175000 Kauhajoki Pohjanmaan Metallivälitys Oy 4359000 806000 Kauhava Härmän Kuntoutus Oy 11591000 45000 Kauniainen Riferire Oy 489000 231000 Kittilä Agnico Eagle Finland Oy 219902000 18037000 Kokkola Näkömestari Oy-Synmästare Ab 1019000 −17000 Kokkola Forsström Kiinteistöt Oy   200000 Kouvola Kaakkois-Suomen Sähköpalvelu Oy 2720000 341000 Kouvola Anne ja Simo Hiltunen Oy 6660000 181000 Kurikka Kiviniemen Broiler Oy 1371000 192000 Lahti Oy J. Mononen   62000 Lahti Jamamini Oy 556000 573000 Lahti MIP Suunnittelu Oy 57000 55000 Lapinlahti Rakennusliike Salonen Oy   12000 Lappeenranta Jukka & Jaan Lappeenranta Oy 2477000 165000 Lappeenranta Lappeenrannan Energiaverkot Oy 64063000 14024000 Lappeenranta Offimar Oy 5137000 439000 Lappeenranta Granlund Saimaa Oy 4497000 420000 Leppävirta Vesa Immonen Oy 4882000 237000 Lohja Heinäisten Ranta Oy 25000 17000 Lohja Oy Saajos International Ltd 147000 266000 Loimaa Top-Engineering Oy 174000 508000 Loviisa Ab Lovisa Färghandel - Loviisan Värikauppa Oy 1709000 191000 Mikkeli Korhosen Metalli Oy 65000 340000 Mikkeli SBS Betoni Oy 25920000 3613000 Multia TePa Kiinteistöt Oy 110000 116000 Mänttä-Vilppula Kiinteistö-Komonen Oy   40000 Naantali Sir 8 Oy 448000 102000 Naantali Naantalin Rakennuspuu Oy 3242000 174000 Nokia Koneistamo Valtsu Oy 2450000 378000 Närpes CB - Däck Ab, CB - Rengas Oy 1342000 124000 Oulu SuoraTyö Oy 1004000 7000 Oulu REHACO OY 2143000 366000 Oulu Nastarakennus Oy 11032095 1448979 Outokumpu JTagro Oy   183000 Pedersöre Myro Equity Ab   122000 Pieksämäki Oy Checkmark Ltd 6567000 589000 Pori Pori Energia Sähköverkot Oy 25292000 2815000 Raahe GREENPOWER FINLAND OY 955000 909000 Raseborg Ab Huldin & Co Oy 832000 63000 Riihimäki Valofirma The Light House Oy 3486000 272000 Riihimäki Riihimäen Kuljetuskeskus Oy 5127000 63000 Riihimäki Sacotec Tools Oy 213000 24000 Rovaniemi Distri-Consulting Oy 320000 69000 Rovaniemi Lapinhalli Oy 436000 257000 Rovaniemi Norrhydro Group Oy 1860000 120000 Ruovesi Oriveden Ohutlevytekniikka Oy 6146000 451000 Saarijärvi Perkiö Oy 1954742 111854 Sagu Oy Bull Partners Ab 53000 277000 Salo Hento Kiinteistöt Oy 2220000 301000 Salo SATE Steel Oy 1370000 69000 Salo Corvilla Oy 915000 102000 Salo Perniön Rullakebab -tehdas Oy 828000 136000 Salo Salon Vihanneshalli Oy 907000 −1000 Sastamala SK-Kaivin Oy 8089000 1562000 Sievi E. Kotilainen Oy 1040000 41000 Sievi Koneyhtymä Känsälä Oy   248000 Siikalatva Kuljetusliike Pentti Äijälä Oy 5818000 367000 Siilinjärvi Logistiikka ValtaVirta Oy 3771000 477000 Siilinjärvi Cross Wrap Oy 7445000 567000 Siilinjärvi Car Office Roponen Oy 4968000 215000 Siilinjärvi Jataku Oy 812000 250000 Sipoo LynxSwamp Oy 704000 645000 Somero Someron Huoltomestarit Oy 1380000 293000 Tammela LO Kiinteistöt Oy 456000 −5000 Tampere Tampereen Työväen Teatteri Oy 5007000 381000 Tampere Rantotek Oy 3114000 293000 Tampere Maxstar Oy 442000 235000 Tampere AW-Insto Oy 956000 214000 Tampere Kuljetusliike T. Järvenpää Oy 1723000 1040000 Tampere JM Automotive Oy 823000 158000 Tampere Vesa Kiviranta Oy 369000 176000 Tampere Hämeenpuiston Hammasklinikka Oy 263000 107000 Tampere Vincit CoOp Oy 7638000 1273000 Teuva Teuvan Keitintehdas Oy 2267000 443000 Tornio Alakuijala Oy   293000 Turku Ari Laine Oy 12000 53000 Turku Lounais - Suomen polttoaine- ja kahvilapiste Oy 3968000 262000 Turku Sähköpalvelu J. Vainionpää Oy 1294000 196000 Turku Ajatec Prototyping Oy 2059000 −36000 Turku Juha ja Johanna Kalliala Oy 12731000 596000 Turku Koy Kolmostien Yritystalo 550000 −27000 Turku Fenix Solutions Oy 2571000 465000 Turku Kiinteistö Oy Urusvuorenportti 314000 145000 Turku Suunnittelulinja Finland Oy 1045000 100000 Turku Aveso Oy 1433000 401000 Vaasa Hirvonen Invest Oy   853000 Vaasa Oy Wedeco Ab   12192000 Vaasa Kasi Yhtiöt Oy 698000 949000 Vaasa Rami Seppä Oy 459149 1580209 Vantaa Väritukku Oy 14033000 75000 Vantaa Suomen Rahapaja Oy 54895000 2755000 Vantaa Avarn Cash Solutions Oy 18454000 959000 Vantaa Konerinki Oy 20528441 376949 Vantaa Nomotor Oy 240000 56885 Vantaa Projektinuotit Oy Rakennuttajatoimisto 950000 177000 Vantaa Rakennuspetäjä Oy 12577000 425000 Vantaa Harri T Nevalainen Oy 1899000 7000 Vantaa Inwido Finland Oy 136925000 6245000 Vantaa Vantaan JP-Rakenne Oy 2574000 551000 Vantaa Hankemaailma Oy 3059000 824000 Vasa Oy Vaasahuolinta - Vasaspedition Ab 5539000 282000 Vasa Oy Mente Marine Ab 729000 295000 Veteli Kuljetusliike A & H Pöyhönen Oy 483000 160000 Vimpeli Vimpelin Listapalvelu Oy 798000 198000 Vimpeli A.J.Kujala Oy 10000 13000 Ylöjärvi TH-Line Oy 3592380 903884        

Yrittäjämediat

toimitus (at) yrittajat.fi

Sivut