Yrittajat.fi/p-hyrittajat

Tilaa syöte syöte Yrittajat.fi/p-hyrittajat
Syötteen kokonainen osoite. 20 min 50 s sitten

Huawein uusi huippupuhelin hämmästytti yleisön: Toimii myös langattomana latausalustana

16 lokakuu, 2018 - 20:07

Huawei on esitellyt Lontoossa Mate 20-, Mate 20 Pro- ja Mate 20 X-älypuhelinmallit, joista Suomeen tulee Mate 20 Pro. Laitteen toimitukset käynnistyvät marraskuun 5. Päivä. Puhelimen hinta on 999 euroa.

Kyseessä on aktiiviselle tehokäyttäjälle tarkoitettu älypuhelin, joka kilpailee etenkin iPhone XS Maxin ja Samsungin Galaxy Note 9:n kanssa.

Mate 20 Pro nousee ominaisuuksillaan Android-puhelinten ehdottomaan kärkikastiin. Se toimitetaan käyttäjille uusimmalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla.

Kolme takakameraa 

Uutuuden kohokohtiin lukeutuu kolmoiskamera, joka pitää sisällään 40 megapikselin kamerakennon. Sen viereen on istutettu 106 asteen laajakulmakamera 20 megapikselin kennolla.

Kolmas kamera on telekamera kahdeksan megapikselin kennolla. Kuvausta harrastavat ovat luultavasti mielissään lähikuvausominaisuudesta, jolla kohteen saa tarkaksi vielä 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.

Tarjolla on ensimmäistä kertaa vedenalainen kuvausmoodi, joka on tosin tarkoitettu käytettäväksi erikseen myytävän suojakotelon kanssa. Kotelon ansiosta puhelimen voi upottaa viiden metrin syvyyteen.

Virtaa toiselle puhelimelle

Kameroitakin enemmän yleisöä kiinnosti Mate 20 Pron kyky toimia langattomana latausalustana. Käytännössä sillä voi siis ladata mitä tahansa Qi-latausstandardia tukevaa puhelinta tai mobiililaitetta. Ominaisuus täytyy kytkeä päälle erikseen.

Älypuhelinvalmistajat pyrkivät nykyään jättämään mahdollisimman paljon tilaa näytölle laitteen etupuolella. Kun puhelimen takana tarvitaan entistä enemmän tilaa kameroille, yksi ratkaisu on joko luopua sormenjälkitunnistimesta kokonaan tai sijoittaa se näytön alle. Mate 20 Prossa näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan ohella näytön voi avata kasvontunnistuksella, joka ainakin ensimmäisten kokeilujen perusteella toimii erittäin nopeasti.

Tekoäly on isossa roolissa Huawein uutuudessa. Kiinnostava ominaisuus on muun muassa puhelimen kyky tunnistaa erilaisia elintarvikkeita ja kertoa kameraa osoittamalla, paljonko kyseinen ruoka-aine sisältää kaloreita. Tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden muuttaa valokuvan tausta mustavalkoiseksi ja samalla korostaa esimerkiksi etualalla olevan ihmisen vaatteiden värejä.

Uusi innovaatio muistikortissa

Huawei esitteli Lontoossa uudenlaisen, aikaisempaa pienemmän NM Cardin, joka on saman kokoinen nano-SIM-kortin kanssa. Puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa, joista toiseen voi ujuttaa uuden pienemmän muistikortin. Kyseisiä kortteja ei valmista tällä hetkellä kukaan muu kuin Huawei itse.

Kokonaisuutena Huawei Mate 20 Pro on erittäin kova vastustaja Applen uusille älypuhelinmalleille ja Android-rintamalla esimerkiksi Samsungille. Ominaisuuksiensa puolesta laite nousee kiistatta Android-markkinoiden kukkulan kuninkaaksi.

Ensituntuman perusteella laitteen huonoja puolia on muun muassa liukas tuntuma kädessä. Puhelinta saakin käsitellä varoen. Miinuslistalla on myös puuttuva 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

5 syytä, miksi irtisanomista tulisi helpottaa – lue pk-yrittäjien perustelut

16 lokakuu, 2018 - 14:55
1.    Emme uskalla palkata, vaikka tarvitsemme työntekijöitä

– Olemme kyllä harkinneet työntekijän palkkaamista, mutta emme ole uskaltaneet. Uudistus olisi ehdottomasti hyvä. Tällä hetkellä koemme työntekijän palkkaamisen riskinä.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio 

– Palkkaaminen on tarkkaa hommaa. Haluamme työntekijän, joka ei pidä työpaikkaa välivaiheena johonkin toiseen, vaan joka haluaisi pitkäaikaisesti sitoutua koulutukseemme ja yritykseemme. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa sellaista henkilöä, jota uskaltaisimme lähteä kouluttamaan. 

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

– Palkkasin henkilön, joka osasi paljon ja jolla oli tietoa jopa enemmän kuin minulla. Kävi kuitenkin ilmi, että hän ei saanut kovin paljon aikaiseksi. Oman kokemukseni jälkeen olen etsinyt pääasiassa vain toiminimellä töitä tekeviä työntekijöitä. Yritän olla palkkaamatta ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Moni yrittäjä haluaisi palkata, mutta ei uskalla. Moni pienyrittäjä kokee helpommaksi pidentää omaa työpäiväänsä ja yrittää pärjätä, kun lähteä rekrytointirumbaan.

Savonlinnan Seudun Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Seppänen Itä-Savossa

2.    Emme halua irtisanoa ihmisiä

– En tietenkään palkkaa ketään voidakseni irtisanoa hänet. Minut on irtisanottu kolme kertaa. Tämä kerta tuntui paljon pahemmalta kuin ne kolme kertaa yhteensä. Ei kukaan huvikseen irtisano ketään.

Tilitoimistoyrittäjä

– Emme halua kenestäkään eroon varsinkaan tällaisena aikana, jolloin työvoimasta on pulaa. Tarvitsemme jatkuvasti lisää työvoimaa, mutta osaajia on haasteellista löytää.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

3.    Koeaikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä helmi vai floppi

– Koeaika sujuu hyvin, mutta sitten onkin helvetti irti ja tullaan töihin pääasiassa tiistaina ja uusi sairasloma alkaa perjantaina. Aluksihan et tiedä, että henkilö on juoppo, ei kukaan sellaista mainosta. Hoidon jälkeen on pari viikkoa töissä ja ryyppy iskee taas päälle. Työnantaja ei voi muuta kuin maksaa palkkaa. Lopulta, yli kahden vuoden venkoilun jälkeen haluaa itse jäädä kortistoon. 

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Nykyisen koeajan aikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä floppi, helmi, tai jotain siltä väliltä. Jos saisimme vuodenkin tai jopa rajoittamattoman koeajan, se kannustaisi palkkaamista aivan eri tavalla kuin tällä hetkellä.

VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén

4.    Työntekijä aiheuttaa ongelmia työyhteisössä

– Hänestä tuli moitteita useilta tahoilta. Oli yksinkertaisesti pakko tehdä jotain. Koko työyhteisön viesti oli, ettei tilanne voi jatkua hänen kanssaan. Hyvä työntekijä saa aina töitä, mutta jos tulee jokin ongelma, irtisanomisen ei pitäisi olla niin hankalaa kuin nyt. Mielestäni tämä ei ole pelkästään työnantajan oikeus vaan koko työyhteisön.

Palvelukotiyrittäjä

5.    Muut paikkaavat tekemättömät työt

– Joku muu teki aina työt ja korjasi virheet, pienessä firmassa yleensä yrittäjä itse. Juoppous ei ole syy irtisanoa. Eikä laiskuus.

Pienyrittäjän kommentti Facebookissa

– Olemme keskustelleet asiasta kirjanpitäjämme kanssa. Riskinä on se, että jos työntekijä olisi esimerkiksi paljon sairauslomalla, paine töiden tekemisessä nousee liian isoksi. Käytännössä tarvitsisimme useamman kuin yhden työntekijän, koska sairauslomalaiselle pitää olla paikkaajia.

Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio 

Lue lisää hallituksen esityksestä täältä. Ohjeita yrittäjälle työtaisteluihin liittyen löytyy täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Lainaukset perustuvat Yrittajat.fi-sivun artikkeleihin ja yrittäjien kommentteihin muissa medioissa.

Kuva: Getty Images

Tilitoimistoyrittäjä Leena Savolainen, 84, jää eläkkeelle ensi keväänä

16 lokakuu, 2018 - 14:04

Salon Tilikonsultti Oy:n yrittäjä Leena Savolainen, 84, on yksi Suomen vanhimmista yrittäjistä. Seitsenlapsisen perheen kotiäiti otti ensimmäiset askeleensa yrittäjyyteen käytännön pakosta 70-luvun alussa. Hänen silloisen aviomiehensä kolme yritystä tekivät konkurssin.

Leena Savolainen ryhtyi myymään kirjoja suoramyyntinä ovelta ovelle, provisiopalkalla.

– Se oli jo jonkinlaista yrittämistä ja erittäin kova koulu. Olin perusluonteeltani sairaalloisen ujo, Savolainen kertoo Turun Sanomissa.

Savolainen kiersi maata kirjamyyjänä – kunnes kerran kotiin palattuaan hän löysi miehensä kirjeen: mies oli jättänyt perheensä ja Leena jäi seitsemän alaikäisen lapsen yksinhuoltajaksi.
Reissuhommien oli loputtava ja Savolainen meni opettelemaan kirjanpitäjän hommia tuttavansa yritykseen.

– Muutaman päivän selasin papereita, enkä ymmärtänyt yhtään mitään. Mutta pakko on pirun kova opettaja, Savolainen sanoo Turun Sanomille.

Lama vei konkurssiin

Leena Savolainen opiskeli työn ohessa merkonomiksi. Vuonna 1983 hän perusti oman tilitoimiston.

1990-luvun lamassa tuli sitten konkurssin vuoro. LS-Toimistopalvelu työllisti tuolloin toistakymmentä henkilöä.

– Totesin alkuvuodesta 1993, että tästä ei tule mitään. Asiakkaat eivät maksaneet laskujaan. Luottotappiot olivat yli 30 prosenttia, Savolainen muistelee.

Hän päätti tehdä mahdollisimman siistin konkurssin, jota ennen muun muassa sukutalo siirrettiin täysi-ikäisten lasten nimiin.

Konkurssin jälkeen Leena Savolainen teki kirjanpitotöitä pitkään tytärtensä yritysten kautta. Muutama vuosi sitten hän osti asiakkaansa yrityksen ja muutti sen nimeksi Salon Tilipalvelu.

Ensi keväänä Savolaisella on edessä eläkkeelle siirtyminen. Hän myy yrityksensä yhtiökumppanilleen. Yhtenä syynä eläköitymiseen on viime vuonna tehty polvileikkaus, jonka vuoksi hän ei jaksa tehdä töitä entiseen malliin.

– Jo vuosia tein 12 tuntia seitsemänä päivänä viikossa, Leena Savolainen kertoo Turun Sanomissa.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi

 
 

Kiinteistö Oy Lahden Panimo ja muut uudet yritykset − katso lista

16 lokakuu, 2018 - 12:52

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 281 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

 

Kotipaikka YRITYS Espoo GastroentDoc Espoo Jussi Kustaa Numminen Espoo Tiina Vanne Espoo MsJems Espoo Lumi Brewing Finland Oy Espoo Untie Credits Finland Oy Espoo Boreal Foundry Oy Espoo Immonen&Immonen Oy Espoo OneShot Wilson Espoo von Wepe Oy Espoo Aseman Isännöinti Oy Espoo LehtinenDesign Espoo Mikael Mäkitalo Eurajoki Rakennus J. Heikkilä Oy Hanko Floramina Hartola ROPATA Heinola Kuurila Invest Oy Heinola Tmi Tiiter Helsinki Ana studio - A finnish arabic media makers ry Helsinki Betoteam Rakennus Oy Helsinki Uudenmaan Rakennustaito Oy Helsinki Kovesi Oy Helsinki ProKoutsi Oy Helsinki Trollsländan Helsinki Spartao Oy Helsinki Toto Oy Helsinki Master Keittiöt Oy Helsinki Fashion Street Food Oy Helsinki Nordic Business Report Oy Helsinki Pro Kivitalot Suomi Oy Helsinki Paradeiser Oy Helsinki Xfold Imaging Oy Helsinki Premium Souvenirs Oy Helsinki LJ MultiPro Helsinki 2holding N&B Oy Helsinki Malk Service Oy Helsinki McKinen Oy Helsinki Tracy AI Oy Helsinki Kiinteistö Oy Lahden Panimo Helsinki Kvitten Oy Helsinki Jakke NewCo Oy Helsinki Jakke BidCo Oy Helsinki Stoxerinos Plata Oy Helsinki FinGrocery I Oy Helsinki Erado Oy Helsinki PIA Invest Oy Helsinki Finnish Groceries I Ky Helsinki JK2P - Palvelut Oy Helsinki Global Assurance and Investment Oy Helsinki AYUKARHU OY Helsinki Loukonic Group Oy Helsinki VLI Solutions Oy Helsinki Jam in the Box Turku Oy Helsinki Eats good Oy Helsinki Staff Only Oy Helsinki Lindberg Marketing Oy Helsinki NATASHA K TMI Helsinki Kotinne Oy Helsinki LiikalaSuometsä Helsinki C. Sandberg Consulting Oy Ab Helsinki Xpertrec Oy Helsinki Easy Training Helsinki Vessel Traffic Services Finland Oy Helsinki Intelligent Traffic Management Finland Oy Helsinki Laurell Equestrian Helsinki Backfront Music Oy Helsinki Yummy Digital Oy Helsinki Fma Kuhlefelt Jan Helsinki Toiminimi Tiitus Ylipää Helsinki Viivain Oy Helsinki Musdaf kuljetuspalvelu Helsinki Gadoon Helsinki SENIN BAKERY Helsinki Moa Consulting Helsinki Minna B. Andersén Helsinki Tmi Mitja Toivonen Helsinki V.O. Hankaniemi Helsinki Only Good Vibes Helsinki Jarkko Paldanius Helsinki Line Pieces Helsinki Integratiivinen Psykoterapeutti Petri Koivisto Helsinki Tmi Miia Anipreeva Helsinki Toiminimi Anssi Joutsen Helsinki Joonas Vihko Hyvinkää Metsämaan Maito Hyvinkää Beauty & Wellness Sveitsi Oy Hämeenlinna Maalaus Onni Hämeenlinna AFM-Benjamin Iisalmi Katsanta Oy Iitti Kostfix Oy Isojoki MJ Works avoin yhtiö Joensuu Soseex Oy Joensuu Huoltopalvelu Suikkari Oy Joensuu Joenbruu BC OY Joensuu Pamacomp Oy Joensuu Teerenkallio Joensuu Tmi Jaana Kokkola Jokioinen TMM Service Oy Jomala Johannes Mattsson Holding Ab Jomala FFSL Holding Ab Joroinen Tiina Ihalainen Jyväskylä Aiparet Oy Jyväskylä Aiwo Digital Oy Jyväskylä Arde Media Jyväskylä Tmi Jenny Rauhansalo Jämsä Tmi Emmi Korjansalo Järvenpää Hinve Oy Järvenpää Kansakiinteistöt Oy LKV Kaarina Time Stop TMI Kaarina Lännen Lähettipalvelu Tmi Kajaani Ålvaston Auto Oy Kajaani Kajaanin Digikuvapiste Kalajoki Kuljetus M. Rantala Oy Kangasala Renemar Oy Kannonkoski ML Metsäurakointi Oy Karstula Peuransiipi Kauhajoki Ari Kangas Kauniainen Connectium öppet bolag Keminmaa M.Nikupeteri Kerava emmInk Kerava Susifilms Kirkkonummi HANDAN Tmi Kirkkonummi Di-Ca Home Oy Kitee MWCIT Oy Kittilä UllanSiivo Oy Kokemäki Petri Rakkolainen Consulting Oy Kokkola TA-HA SUOMI Avoin Yhtiö Kokkola Esan Kiinteistöpalvelu Oy Kokkola Kirpputori Aikakone Oy Konnevesi AMV Autohuolto Oy Kotipaikka Yrityksen nimi Kotka Mielten Sillat Kotka Koulutettu hieroja Aleksi Griinari Kuopio Qaira Oy Kuopio Vipuvaikutus Consulting Ky Kuopio Psykofyysinen fysioterapia Lea Kröger Kuopio Avian Armada Oy Kuopio Tmi: J. Lehtoranta Kurikka Kristjan Proosa Kuusamo Kuusamon LVI Palvelu Oy Lahti Comum Oy Lahti LJR Service Lahti Jere Törmänen Oy Lahti Kiinteistö Oy Saarisentie 10 Pellosniemi Lappajärvi Ahorn Finland Oy Lappeenranta Vesratio Oy Lappeenranta Don Papa Oy Lappeenranta NP Coaching Laukaa Dolio Oy Lieto Antiikki Ajaton Oy Liminka Impromptu Lohja Tilitoimisto Nippelit ja nappelit Tmi Lohja Aina Maximit Oy Lohja RagingRam Oy Lohja Asunto Oy Lohjan Karstunkulma Loppi JTS-Konepalvelut Oy Maarianhamina Susanna Frisör Maarianhamina Roozbeh Mikkeli Maucca Ky Mikkeli SAC Taksi Oy Mikkeli Finconel Oy Mikkeli FitAgent Muhos Tmi Tatu Siipola Mustasaari Wifab Ab Mäntsälä Vinkke Nakkila Automaalaamo Kar-ace Nurmes Fomain Oy Orimattila Parveke- ja terassilasihuolto MH Oy Oripää Tmi Miia Koivusaari Oulu Hietasaaren Helmi Oy Oulu Spottia Oy Oulu Riverside Residences Oy Oulu iHelp Kännykkäkauppa Oy Oulu As Oy Oulun Lipunkantajantie Oulu Maelson K services Oulu Tommi Welling Oulu Marjo J. Takamäki tmi Oulu Hannele Laukkanen Parainen Rannikon Rakennus ja Kuljetus Pekka Ahonen Oy Pedersören kunta U&J Team Pedersören kunta EC Trading Öppet bolag Pedersören kunta K. Långsjö Pieksämäki Tmi Peuhkuri Toni Pieksämäki Toni Joronen Pirkkala Rakennuspalvelu M.Malinen Oy Pori Kaupanmäen Taverna Oy Pori Shantsee Pori Satakunnan Raksamestari Oy Pornainen Väänänen Infra Oy Porvoo Magni Skobox Oy Porvoo Leipomo-kahvila Mummon munkki Oy Porvoo TMI Aivo lõhmus Pälkäne Pälkäneen Tauko osuuskunta Rauma Solvium Rovaniemi Arctic Stay Oy Salo Six-A Oy Salo Työnohjaus Sarana Salo Finby Veneveistämö Savonlinna J.V.M Palvelut Savonlinna Erikoissiivouspalvelu näppärät Oy Savonlinna Tmi S. Järvisalo Seinäjoki SaVe Logistiikka Oy Seinäjoki Tmi Tehotytöt Sievi Säilynoja Forest Siilinjärvi VoimaLotta Siilinjärvi MEDINOLA OY Siilinjärvi David Robins Oy Sipoo Sukitusykköset Oy Sipoo mumm ot lumes Sodankylä Mamas Earth Oy Somero Kesäravintola Bönde Oy Sotkamo Kainuun Paku Palvelu Suomussalmi Hyvinvointivalmentaja Mirva Moilanen Tammela Tammelan Putkiasennus Oy Tampere KOPSU JJK Tampere BER Oy Tampere Tricode Oy Tampere Nico-Fishing Tampere Soniteka Tampere Miiléo Oy Ltd Tampere Asunto Oy Tampereen Lauharinne 1 Tampere Säie Tampere Pyöräkauppa Keskiö Oy Tampere Laura Pöyhönen Oy Tampere IBESA Tampere Inland Fishing, tmi. Matias Blomqvist Tampere GainsFarm Tampere Mörkö Engineering Oy Tampere RL Automyynti-Autopesu Tampere Savu Jalave Toholampi Havina Luontaishoidot Turku Käännöspalvelu Säde Salo Turku ScrewApp Turku Graviscom Oy Turku DIAR.TURVA Turku Sleep Tight Apartments Oy Turku Vinic Oy Turku Taksit Aarnio Oy Turku Cash Flow Management Suomi Tmi Turku Theba Holding Oy Turku Pizza Express Turku Turku Perheleipuri Riitamo Turku Tamimi maalaus Turku Pigg Palvelut Tmi Turku Henna Vähä-Hakula Tuusula Tmi RSberg Tuusula PLAO Oy Tuusula Classic Decor Finland avoin yhtiö Tuusula Tmi Anni Laakso Uurainen Autokaksikko Oy Uusikaarlepyy Tallheim Invest Ab Oy Vaasa SISUSTUS HR Vaasa Allein Oy Vaasa Virtumia Oy Vaasa Main Point Festival Oy Vaasa Tmi Stibine Vantaa China Culture and Arts Center Oy Vantaa Sjöblom Eva-Linn Vantaa Piras Sportvet Oy Vantaa adealistic oy Vantaa Estra Vantaa SA & RA rakennus Oy Vantaa Human 2 Human Consulting Oy Vantaa FitCompass Vantaa Armeny Group Oy Vantaa Oy Rödsand Consulting Nordic Ab Vantaa MMK Saimaa Tmi Vantaa FF Easyway Oy Vantaa Auto-Avia Oy Vantaa ML Yhtymä Oy Vantaa Käyntivara Vantaa Ida Hellevaara Vantaa Pikktaxi Vantaa Tmi Jenna Virtanen Vantaa Susanne Säntti Veteli Koneurakointi Rytiniemi avoin yhtiö Vihti IW Group Finland Oy Viitasaari Tmi rakennus ja remontointi Paananen Ylitornio Tasalan tila Ylöjärvi Kuilu Elevators Oy Ylöjärvi Karita Toivonen    

Pintakäsittelyfirma ei uskalla palkata, vaikka haluaisi: "Nykyisen koeajan aikana ei selviä, onko työntekijä floppi vai helmi"

15 lokakuu, 2018 - 14:29

Erilaisia pintakäsittelypalveluita teollisuudelle tarjoava VTM-yhtiöt on kärsinyt viime aikoina monen muun yrityksen tavoin työvoimapulasta. Yrityksen johto toivoisi, että hallitus veisi ehdotuksensa irtisanomisen keventämisestä pienissä yrityksissä pikaisesti eduskunnan käsiteltäväksi.

– Koeaika on liian lyhyt. On selvää, että jos saisimme vuodenkin tai jopa rajoittamattoman koeajan, se kannustaisi palkkaamista aivan eri tavalla kuin tällä hetkellä, VTM-yhtiöiden toimitusjohtaja Jussi Lindén sanoo.

Pidempi koeaika olisi VTM:lle etu, koska se kouluttaa jokaisen työntekijän itse.

– Tälle toimialalle ei ole tarjolla varsinaista koulutusta oppilaitoksissa. Etsimme henkilöitä, jotka ovat valmiita oppimaan uutta. Sellaisia olisi toki tarjolla, mutta kynnys palkkaukseen on korkea, koska nykyisen koeajan aikana ei välttämättä selviä, onko työntekijä floppi, helmi, tai jotain siltä väliltä. Pelkkä peruskoulutusjakso kestää noin puoli vuotta, jonka jälkeen alkaa mahdollisesti pitkäkin erikostumisjakso. Tämän takia olen hallituksen esityksen kannalla. 

Lindén korostaa, ettei ole irtisanomisajan lyhentämisen kannalla siitä syystä, että haluaisi irtisanoa ihmisiä.

– Emme halua kenestäkään eroon varsinkaan tällaisena aikana, jolloin työvoimasta on pulaa. Tarvitsemme jatkuvasti lisää työvoimaa, mutta osaajia ja koulutuskelpoisiakin henkilöitä on haasteellista löytää.

Lindén olisi toivonut, että hallituksen alkuperäinen esitys alle 20 työntekijän yritysten irtisanomisen keventämisestä olisi edennyt eduskuntaan.

– Kyllä tämä toiminta ihmetyttää. Eihän missään yhtiössäkään homma mene niin, että hallitus esittää jotain, mutta asiaa ei edes päästetä yhtiökokouksen käsiteltäväksi jonkin ulkopuolisen tekijän toimesta. Sellainen on kaiken logiikan vastaista.

"Yksikin hyvä auttaisi paljon"

Lindén muistaa yrityksensä historian varrelta yksittäisiä tapauksia, jolloin työntekijä on pitänyt sanoa irti.

– Joskus on ollut tilanteita, että työntekijä on ollut meillä pari vuotta ja olemme todenneet, ettei työsuhdetta voi jatkaa. Edellisen kerran tällainen tapaus oli 2000-luvun alussa ja sitä ennen 90-luvun puolivälissä. Kyseisissä tapauksissa ongelmat ovat liittyneet tuottavuuteen ja osaamiseen. Joko töitä ei ole tehty tarpeeksi tai ne on tehty hitaasti tai huonosti.

VTM-yhtiöt jatkavat sopivan työntekijän etsintää.

– Palkkaaminen on tarkkaa hommaa. Haluamme työntekijän, joka ei pidä työpaikkaa välivaiheena johonkin toiseen, vaan joka haluaisi pitkäaikaisesti sitoutua koulutukseemme jayritykseemme. Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa sellaista henkilöä, jota uskaltaisimme lähteä kouluttamaan. Yksikin hyvä auttaisi paljon, Lindén sanoo.

Lue lisää hallituksen esityksestä täältä. Ohjeita yrittäjälle työtaisteluihin liittyen löytyy täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Edullisten älypuhelinten kisa kiristyy Suomessa: Tässä ovat uusimmat haastajat

15 lokakuu, 2018 - 13:02

Samaan aikaan kun esimerkiksi Applen ja Samsungin huippupuhelinten hinnat ovat nousseet jo pitkälle yli tuhanteen euroon, kisa edullisten älypuhelinten markkinoilla kiristyy. Käyttäjillä on valittavanaan yhä useampia älypuhelimia, jotka tarjoavat kattavan määrän ominaisuuksia kohtuurahalla.

Huawei ja Nokia kisaavat tänä syksynä tiukasti edukkaiden puhelinten ostajista. Huawein sisartuotemerkki Honor sai viime viikolla täydennystä mallistoonsa 6,5 tuuman näytöllä varustetusta Honor 8X-mallista. Laitteen toimitukset jälleenmyyjille käynnistyvät 22.-26. kuluvaa kuuta.

Honor on ollut Suomessa suosittu puhelinmalli pitkälti hyvän hinta-ominaisuussuhteensa ansiosta. Uusimman mallin hinta on 229 euroa. Tällä rahalla ostaja saa 64 gigatavua keskusmuistia. Hinta nousee 329 euroon, jos tallennustilaa haluaa 128 gigatavua.

Honor 8X on kauttaaltaan lasipintainen puhelin. Laitteessa on huomattavasti kalliimmista puhelimista tuttu kasvontunnistusteknologia ja perinteisempi sormenjälkitunnistus. Takakameran kennossa on 20 megapikseliä, minkä lisäksi puhelimesta löytyy myös kuvien syvyysvaikutelmaa parantava kahden megapikselin kamera. Edessä on 16 megapikselin selfie-kamera. Huawei on säilyttänyt puhelimessa 3,5 millimetrin kuulokeliitännän.

HMD Global iskee Nokia-uutuusmallilla

Nokia-puhelimia valmistavan HMD Globalin vastaus edullisten älypuhelinten markkinoille on Nokia 7.1, joka tulee Suomessa myyntiin 5. marraskuuta. Uutuusmallin hinta täsmentyy myöhemmin mutta se sijoittuu 299 ja 349 euron väliin.

Nokia 7.1 tulee saataville 64 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Puhelimessa on 5,84-tuumainen näyttö, jossa on uuden Honorin tavoin "lovi" näytön yläreunassa. Loven taakse on kätketty muun muassa 8 megapikselin etukamera. Takaa löytyy kaksoiskamera 12 ja 5 megapikselin kennoilla.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Redin kauppakeskuksen K-kauppias lähti sushi-taistoon: Oppia haettiin Japanista

15 lokakuu, 2018 - 09:49

Kerroimme viime keväänä Järvenpään Citymarket-kauppiaasta, joka on onnistunut loihtimaan sushimyynnistään vetonaulan, jonka perässä matkustetaan Järvenpäähän satojen kilometrienkin takaa.

Redin K-Supermarketia veljensä kanssa pyörittävä Teemu Tikkala ei suoraan myönnä kilpailua Järvenpään kanssa.

– Emme ole miettineet asiaa siltä kannalta. Meillä on melko erilainen lähtökohta. Järvenpäässä myydään sushia halvalla, 20 eurolla per kilo ja itsepalveluna. Me puolestaan myymme laadukasta sushia valmiiksi rasioihin pakattuna. Satsaamme enemmän esillepanoon ja laatuun, kuten kalan leikkaamiseen.

Tikkalan mukaan sushia myyvissä noutopöydissä tuotteet joudutaan tekemään niin nopeasti kuin mahdollista.

– Meillä lohi leikataan käsin. Se on sushin valmistuksessa kaikista vaativin vaihe. Kalan syiden pitää mennä juuri oikein, muuten lohi hajoaa.

Unelma syntyi Japanin sushiravintoloissa

Tikkala on saanut henkilökohtaisen sushi-innoituksen matkoillaan Japanissa.

– Vaimoni on japanilainen ja olen käynyt varmaan 10 kertaa Tokiossa tapaamassa hänen perhettään. Sen takia sushi on ollut lähellä sydäntäni. Kun on nähnyt Japanissa miten laadukasta sushi on ja miten tehdään, on syntynyt unelma tehdä samanlaista Suomessa, Tikkala kertoo.

Tikkala sai keittiöönsä aikaisemmin Käpylän Majakka -ravintola pyörittäneet Jari ja Maija Flytströmin, joilla on runsaasti kokemusta sushien valmistamisesta. Kaikkiaan Redissä vääntää sushia 3-4 henkilöä tarpeen mukaan.

– Kaksi kokkia tarvitaan keittiöön samaan aikaan. Pakkaamme sushit rasioihin sen takia, että tuote pysyy tuoreempana. Japanissakaan ei ole nykyisin juuri lainkaan itsepalvelua vaan sushit tehdään valmiiksi mukaan.

Tikkalan valikoimissa on tällä hetkellä neljä erilaista sushirasiaa: basic-setti, mausteisempi sushi-setti, lohisetti ja vegaaninen setti. Rasiassa on 10-12 palaa ja hinta on 10 euroa.

– Nyt harjoittelemme, mitä menee eniten. Hinta on selvästi halvempi kuin sushiravintoloissa. Kilohinta on noin 30 euroa, Tikkala mainitsee.

Redin K-Supermarket käyttää susheissaan laadukasta japanilaista riisiä. Se tulee samasta tukusta kuin mitä Järvenpään Citymarket käyttää.

– Meillä on käytössä vastaavat sushi-laitteet. Se nopeuttaa toimintaa, kun tehdään isoja määriä. Samalla riisi valmistuu oikealla tavalla. Olemme saaneet todella hyvää palautetta, Tikkala kehuu.

Kuva: Teemu Tikkalan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Susanna Kallama Uusyrityskeskusten toimitusjohtajaksi

12 lokakuu, 2018 - 17:11

– Haluan onnitella lämpimästi Susannaa ja kiittää kaikesta siitä työstä, jota hän on viiden vuoden ajan tehnyt suomalaisen yrittäjän hyväksi, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Susannan kädenjälki näkyy vahvasti mm. Kunnallisjohdon seminaarin kehittymisenä keskeiseksi kunta-alan tapahtumaksi sekä sote- ja maakuntauudistuksen sisällöissä, Pentikäinen toteaa.

Susanna Kallaman vetovastuun aikana Kunnallisjohdon seminaarin osallistujamäärä on tuplaantunut. Keväällä 2018 Tampereella osallistujia oli yli 1200.

– Soteuudistuksesta toivon, että se menisi maaliin. Parhaiten se rakentuu niin, että pienetkin yritykset ovat mukana tuottamassa palveluja.  Maakunnissa on nyt hyvä draivi, Susanna Kallama kertoo.

Vahva yrittäjätausta

Ennen Suomen Yrittäjiin tuloa Susanna Kallama oli itse yrittäjänä, ensin yksinyrittäjänä ja vuodesta 2008 viestintäalan yritys Kumppania Oy:n toimitusjohtajana. Hän perusti yrityksen neljän muun yksinyrittäjän kanssa.

– Yrittäjyys on erittäin tärkeä arvo minulle, Kallama sanoo.

Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

– Odotan innolla uusia tehtäviä yrittäjyyden puolesta. Uskon, että yrittäjyyden alkuvaiheen neuvonnan vahvistaminen on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin elinkelpoisina ja kasvavina yrityksinä. Suomen Uusyrityskeskusten verkostolla voi olla merkittävä rooli yrityspalvelujen uudistamisessa laajemminkin, Kallama sanoo.

Kallama aloittaa toimitusjohtajan tehtävässä 1.1.2019, jolloin nykyinen toimitusjohtaja Jari Jokilampi jää eläkkeelle.

– Uusyrityskeskus on yrittäjille keskeinen yhteistyökumppani yrittäjyyden alkutaipaleella. Olen varma, että Susanna Kallaman valinnan myötä yhteistyömme saa uutta syvyyttä, toteaa Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Yrittäjämäinen työnteko lisääntyy jatkossa. On tärkeää, että uudet yrittäjät saavat vahvat lähtökohdat. Tilastotkin osoittavat, että ne yritykset jotka ovat käyneet SUK:n neuvonnan läpi pysyvät paremmin pystyssä, Susanna Kallama toteaa.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. Yhdistyksen jäseninä on 29 alueellista uusyrityskeskusta sekä yrityksiä ja yhteisöjä. Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Työrauha-aloite kerännyt liki 8000 allekirjoitusta – pari viikkoa aikaa saada 50 000 nimeä kasaan

12 lokakuu, 2018 - 14:25

– Tämä on tärkeä ja ajankohtainen aloite. Viime päivät osoittavat, että se on erityisen tärkeä yrittäjien ja yritysten kannalta. Siksi kannustan allekirjoittamaan ja kertomaan siitä myös muille.

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen teki huhtikuussa Työrauha 2018 -kansalaisaloitteen. Sen tarkoituksena on rajata poliittisia lakkoja.

Tavoitteena on saada aloitteelle 50 000 nimeä, jolloin se voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi. Aikaa allekirjoittaa on 25. lokakuuta saakka.

– Allekirjoituksia on tullut hyvin viime päivinä. Toivottavasti aika riittää siihen, että vaadittava raja ylittyy. Matkaa on vielä paljon, Pentikäinen sanoo.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen pitää tärkeänä, että kaikki yrittäjät allekirjoittaisivat työrauha-aloitteen. Hänen mukaansa lakoista aiheutuvat kustannukset tulisi kohdistaa poliittisiin toimijoihin eikä syyttömiin osapuoliin, yrittäjiin.

– Tarvitsemme Suomeen kirjaimellisesti työrauhan. Yrittäjillä on oikeus vaatia rajaamaan poliittiset lakot pienempiin mittakaavoihin niin etteivät ne häiritse työntekoa. Tämän hetken asetelma on täysin epäoikeudenmukainen, Laaksonen huomauttaa.
 

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Hellon voitti palvelumuotoilulla kansainvälisen kilpailun jo kolmatta kertaa

12 lokakuu, 2018 - 11:34

Service Design Global Conferencen tuomaristo vallitsi Hellonin viime vuoden parhaimmaksi kansainväliseksi palvelumuotoilutyöksi torstaina Dublinissa. Palkittu työ paransi parkkipaikalle saapumista, ostoskärryllä liikkumista, lapsiperheille suunnattua stressitöntä kassapistettä ja huomioi yleisesti lasten ja vanhempien viihtyvyyden koko kaupassa käynnin ajan.

Asiakasyritys Musgrave on laskenut saavuttavansa lähes viiden miljoonan euron vuosittaisen kasvun palvelumuotoilun ansiosta. Voittohanke vakuutti tuomarit sekä innovatiivisuudellaan että kaupallisilla huipputuloksillaan.

Hellon Lontoon studion johtava palvelumuotoilija Lotta Julkunen korostaa, että arkisten askareiden jouhevampi onnistuminen riippuu useasti palvelumuotoilusta.

– Muotoilijoina meidän tehtävämme on ymmärtää, mistä asiakaskokemus muodostuu, millaisia odotuksia ja tarpeita erilaisilla kohderyhmillä on ja miten näistä löydöksistä luodaan kestävää liiketoimintaa ja erottuvuutta markkinoilla, sanoo Julkunen.

Palvelumuotoilu Hellon perustettiin Helsingissä vuonna 2009 ja vuodesta 2015 lähtien sillä on ollut oma studionsa myös Lontoossa. Palvelumuotoilualan kansainvälisen kattojärjestön Service Design Networkin jo kolme kertaa parhaasta työstä palkitsema Hellon on noussut yhdeksän toimintavuotensa aikana alansa kaikkien aikojen palkituimmaksi toimijaksi maailmassa.

– Suomi on 1930-luvulta lähtien tullut tunnetuksi arvostettuna muotoilumaana arkkitehtuurin ja käyttöesineiden ansiosta. On hienoa nähdä, että suomalainen palvelumuotoiluosaaminen jatkaa tätä perintöä. Kolmas kansainvälinen voitto osoittaa, että suomalainen funkkis toimii käyttökokemuksena, vakuuttaa Hellon Lontoon toimitusjohtaja Timo Pätiälä.

Hellonin asiakkaita ovat globaalit yritykset kuten Volkswagen, Boots, Yara, Tesco sekä nyt palkittu Musgrave. Hellon on valittu myös maailman toiseksi suurimman teleoperaattori Vodafonen palvelumuotoilukumppaniksi. Aiemmat Service Design Networkin palkitsemat kultamitalityöt ovat tulleet Suomeen Finavialle ja Yhteistyöapteekeille.

toimitus (at) yrittajat.fi

 

1500 juhlii ja inspiroituu yrittäjäpäivillä Turussa ensi viikolla

12 lokakuu, 2018 - 10:20

Suomen Yrittäjien tapahtumakoordinaattori Anne Eronen uskoo hyvin monipuolisen ja kiinnostavan ohjelman innostaneen osallistujia. Pääpuhujina ovat Ponder Nobs Oy:n yrittäjä Petri Rajaniemi, Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer ja Suomen jääkiekkojoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen.

– Myös paneelikeskusteluissa on ajankohtaiset aiheet ja mielenkiintoiset keskustelijat, Eronen hehkuttaa.

Paneelikeskustelujen aiheena on mm. kansainvälistyminen, josta keskustelevat Supercellin viestintäjohtaja Linda Åström, Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Noora Fagerström, Nordic Business Forumin perustaja Hans-Peter Siefen ja The other danish guyn perustaja Tommi Lähde.

Johtajuutta ja itsensä johtamista pohtivat paneelissa uinnin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä, Suomen eSports-maajoukkueen valmentaja Otto Takala ja Elisan myyntijohtaja Mika Railosalo

Alustataloudesta, tulevaisuuden työelämästä ja yrittäjyyden murroksesta puolestaan keskustelevat Uberin Pohjoismaiden johtaja Joel Järvinen, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber, taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson ja Industryhackin perustaja ja toimitusjohtaja Peri Vilén

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät järjestetään Turun Messukeskuksessa perjantaina ja lauantaina 19.–20. lokakuuta. Paikkoja lauantai-illan juhlagaalaan voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta yrittajapaivat@tavicon.fi'); // --> //--> .

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Bensa- ja kaljavarkaat voivat joutua vankilaan – bensakauppias toivoo lakimuutoksen astuvan voimaan nopeasti

11 lokakuu, 2018 - 20:10

Lakiesitys sakon muuntorangaistuksesta oli hallituksen käsittelyssä torstaina ja se menee seuraavaksi eduskunnan vahvistettavaksi.
Jos lakimuutos menee läpi eduskunnan äänestyksessä, sen jälkeen seitsemän kertaa vuoden sisällä samankaltaiseen rikokseen syyllistyvät voivat joutua vankilaan. Näin käy jos sakot jäävät maksamatta.
Yleisiä näpistyksiä ovat oluen ja polttoaineiden varastamiset.
Bensavarkaita lähes päivittäin näkevä Teboil-yrittäjä Raakel Hynninen toteaa, että lakimuutos on ehdottoman tärkeä, koska aina kun tekee rikoksen siitä täytyy saada rangaistus. Hynninen toivoo lakimuutoksen menevän läpi eduskunnassa.
– Sakon muuntorangaistus on hyvä meidän yrittäjien kannalta. Toivottavasti lakimuutos tulee voimaan mahdollisimman pian, Hynninen sanoo.
Oikeusministeriön torstaisen tiedotteen mukaan uudistusten voimaantulo edellyttää poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin muutoksia, joiden arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2021. 

Yrittäjälle sakot bensavarkaan vuoksi

Huoltoasemayrittäjä Raakel Hynninen on ollut viime päivinä otsikoissa. Hän sai 4400 euron sakot, koska julkaisi bensavarkaan kuvan hyvinkääläisen huoltoasemansa Teboil Kehäkujan Facebook-sivuilla.
Sakkojen lisäksi Hynninen joutuu maksamaan 1 500 euroa vahingonkorvausta varkaalle sekä 2 400 euroa hänen oikeudenkäyntikulujaan.
– Olen tyrmistynyt ja pettynyt tuomioon, se on oikeustajun vastainen. Minusta tehtiin se rikollinen, Raakel Hynninen toteaa. Hän aikoo valittaa tuomiosta.
Hyvinkään käräjäoikeuden mukaan Hynninen syyllistyi yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen. 
Kyseinen bensan sarjanäpistäjä on syyllistynyt bensan näpistämiseen lukuisia kertoja, Hyvinkään Teboilin lisäksi pelkästään Hyvinkään ABC:lla tammi-helmikuussa 2017 kuusi kertaa Iltalehden tietojen mukaan.

Näpistys voi kuulostaa pieneltä, tikkarin varastamiseen verrattavalta rikokselta. Harva kansalainen tietää, että näpistyksen yläraja on 500 euroa. Sitä suuremmissa summissa puhutaan varkauksista.

Aikaa ja rahaa menee

Raakel Hynninen näkee huoltoasemillaan Hyvinkäällä ja Vantaalla bensavarkaita monta kertaa viikossa. Joskus heitä saattaa olla useita päivässä.

– Jos varas tankkaa täyden tankillisen, on rahallinen tappio helposti 60–70 euroa. Sen lisäksi minulta menee viikottain tunteja työaikaa, kun katson valvontakameroiden kuvia ja täytän sähköisiä rikosilmoituksia, Hynninen harmittelee.

25 vuoden ajan huoltoasemayrittäjänä toiminutta Raakel Hynnistä harmittaa myös se, että Suomessa on jouduttu muuttamaan paljon huoltoasemia pelkästään automaatilla toimiviksi. 

– Iäkkäille ihmisille automaatin käyttö voi olla hankalaa – ja me myös haluamme palvella polttoainetta ostavia asiakkaita, Hynninen toteaa.

Raakel Hynnisen Teboililla on edelleen tavallisiakin mittareita, mutta hekin ovat joutuneet välillä sulkemaan mittareita iltaisin.

Suomen Yrittäjät vetosi oikeusministeriin

Suomen Yrittäjät ja Kaupan liitto toimittivat joulukuussa 2017 oikeusministeri Antti Häkkäselle vetoomuksen, jotta sakon muuntorangaistus palautettaisiin takaisin rikoslakiin. Myymälävarkaudet ja näpistykset aiheuttavat kaupan toimialalle yli 500 miljoonan euron kustannukset vuosittain.

”Suurten kustannusten lisäksi myös henkilökunnan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että Suomessa on tahtotilaa puuttua myymälävarkauksiin ja näpistyksiin tiukentamalla voimassa olevaa lainsäädäntöä” todetaan Suomen Yrittäjien lakiesityksestä jättämässä lausunnossa.

Kansallisessa yritysuhritutkimuksessa on selvitetty kaupan alan yrityksiin ja niiden työntekijöihin kohdistuvaa rikollisuutta sekä rikollisuuden aiheuttamia haittoja. 

Tulosten mukaan kaikista kauppaan kohdistuneista rikoksista selvästi yleisin oli asiakkaan tekemä varkaus, jonka olivat kokeneet yli puolet kaupoista vuoden sisällä. Myymälävarkaista joka neljäs oli teon aikana päihteiden vaikutuksen alaisena.

– Näpistys- ja varkauskeskustelussa on sakon muuntorangaistuksen lisäksi tärkeää keskustella kauppojen turvallisuudesta sen työntekijöille ja asiakkaille, painottaa lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä.

Työntekijään kohdistunut väkivalta ja uhkailu oli asiakkaiden tekemien varkauksien jälkeen toiseksi yleisin yritysuhritutkimuksessa kartoitettu rikostyyppi kaupan toimipaikoissa.

– Rikollisen käytöksen ja häiriökäyttäytymisen kierrettä voitaisiin ehkäistä, jos sakon muuntorangaistuksen aikana tekijät ohjattaisiin tarvittavien päihde- ja sosiaalipalveluiden piiriin, Toivonen sanoo.

Viimeisin tutkimus on vuodelta 2010. Uusi yritysuhritutkimus julkaistaan ensi vuoden alkupuolella.

Jari Lammassaari
jari.lammassaari(at)yrittajat.fi


 

Pentikäinen: Tiedonanto eduskunnalle kunnioittaa kansanvaltaa

11 lokakuu, 2018 - 17:16

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi torstaina, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta irtisanomislain aiheuttaman kiistan vuoksi. 

Sipilän mukaan eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona. Pääministeri kuvailee hallituksen tiedonantoa poikkeukselliseksi keinoksi, mutta sitä on hänen mukaansa  käytetty aiemminkin vastaavissa tilanteissa.

Pentikäinen muistuttaa, että hallituksen uudistusten tarkoitus on luoda uutta työtä. 

– Meidän on nostettava työllisyysastetta, jotta pystymme huolehtimaan kaikista Suomessa asuvista ja kehittämään suomalaista yhteiskuntaa, sen osaamista ja turvallisuutta.

Hän korostaa, että toimenpiteet ovat kaikkien tärkeimpiä työttömille. 

– Työttömyys on pitkittyessään tragedia, jolla on taipumus periytyä sukupolvelta toiselle. Me tarvitsemme vielä paljon lisätoimia työllisyyden vahvistamiseksi.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan tiedonanto ja luottamusäänestys kohdistuvat hallituksen yleiseen työllisyyspolitiikkaan, jonka osa irtisanomislaki on.

– Ei voi olla niin, että ulkoparlamentaariset voimat sanelevat politiikkaamme, Lindström sanoi Helsingin Sanomien mukaan tiedotustilaisuudessa ja viittasi ay-liikkeen painostukseen.

Pentikäinen sanoo luottavansa ay-liikkeen vastuuseen työllisyyspolitiikassa.

– Uskon, että vastuullinen ay-liike kunnioittaa eduskunnan enemmistön tahtoa. Jos ei kunnioita, on vakavan keskustelun paikka, Pentikäinen arvioi.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Suomalaisten rakastaman hittipuhelimen seuraaja esitellään pian: Ei enää kuulokeliitäntää eikä vieläkään vesitiivis

11 lokakuu, 2018 - 16:29

Uuden OnePlus-puhelimen Julkistustilaisuuden sisällöstä ei tiedetä vielä kaikkea, mutta luotettavina pidetyt lähteet ovat paljastaneet tietoja tulevasta puhelimesta. Se tiedetään, että uutuusmallin myynti alkaa Suomessa 6. marraskuuta. Kuvassa edellinen versio OnePlus 6.

Uutuus käyttää uusinta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversiota ja nopeaa Snapdragon-prosessoria. Akun koko on älypuhelimissa varsin normaali eli 3700 milliampeerituntia. Näytön koko on vahvistamattomien tietojen mukaan 6,41 tuumaa.

OnePlus kertoi on paljastanut jo hyvissä ajoin, ettei 6T:ssä ole enää lainkaan kuulokeliitäntää. Tämä jakanee mielipiteet, sillä moni käyttää edelleen kuulokkeita ilman erillistä adapteria. Jatkossa kuulokkeet liitetään USB-C-liitäntään.

Täysin uutta on näyttöön integroitu sormenjälkilukija, jolle OnePlus on antanut enemmän arvoa kuin kuulokeliitännälle.

OnePlus on paljastanut etukäteen myös se, ettei uutuus ole IP-luokiteltu. Näin ollen puhelin kestää pikaisen pudotuksen veteen mutta ei ole täysin vesitiivis.

Monista kilpailijoista poiketen OnePlus 6T ei tue langatonta latausta.

Kuva: OnePlus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

AAA-luokkaan kipusi 77 yritystä – katso lista

11 lokakuu, 2018 - 15:09

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista sisältää 5.10.-11.10. AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 77 yritystä.

Kotipaikka Yritys Perustettu Liikevaihto, euroa Tulos, euroa ESPOO Cityfox Digital Marketing Oy 2016 355000 57000 ESPOO Koala Bar Oy 2013 1904000 177000 ESPOO CBI Partners Oy 2006 198000 49000 ESPOO Antti Suominen Oy 2011 1922000 351000 ESPOO Bestfoods Oy 1986 211000 156000 HAAPAJÄRVI Koneurakointi H Virtanen Oy 2013 233000 24000 HEINOLA Kuljetus Heino Oy 2015 205000 48000 HELSINKI Helsinki Graphics Oy 2016 961000 363000 HELSINKI Polyomed Oy Ltd 2001 5269000 374000 HELSINKI Varo Peura Oy 2016 374000 187000 HELSINKI Navigatum Oy 2005 226000 223000 HELSINKI Artrio Oy 1992 192000 22000 HELSINKI Bevent Oy 2009 800000 83000 HELSINKI Lyhytterapiainstituutti Oy 1986 626000 203000 HELSINKI Merasol Oy 2001 1001000 133000 HELSINKI Pirkkolan Kukka- ja Puutarhamyymälä Oy 2015 170000 12000 HELSINKI Rakennus Pinaevskaja-Katila Oy 2012 339000 23000 HELSINKI Bora Bora Holding Oy 2016 476000 395000 HELSINKI Odd Molly Finland Oy 2015 753000 192000 HELSINKI Pekka Jäntti Sähkö Oy 1997 172000 75000 HELSINKI Eligo Search Oy 2007 229000 34000 HELSINKI Espoon Laudoitus Oy 2005 418000 47000 HELSINKI Kuljetusliike Royal Express Oy 2006 2008000 340000 HELSINKI Lönkan huolto Oy 1992 393000 166000 HOLLOLA Kuljetusliike Ville Noiva Oy 2010 1320000 350000 HÄMEENLINNA Plutoni Oy 2006 210000 81000 IITTI Porelka Oy 2008 266000 -1000 JÄRVENPÄÄ Insinööritoimisto Esa Perho Oy 2005 214000 39000 JÄRVENPÄÄ Insinööritoimisto Molari Oy 1995 244000 48000 KANGASALA AgriToukola Oy 2008 3204000 455000 KEMIJÄRVI Kemijärven Teräsrakenne Oy 1992 173000 48000 KERAVA Lakiasiaintoimisto JLM Immonen Oy 1998 194000 14000 KOKKOLA SK Protect Oy 2001 1470000 222000 KOTKA Produal Oy 1988 14010000 1815000 KUOPIO Neulamäen Auto- ja kolarikorjaamo Oy 2015 209000 7000 LAHTI Kuljetus Haiko Oy 1993 932000 73000 LAPPEENRANTA Avustus ja Hoiva Tuija Oy 2013 333000 77000 LIETO Turun Kuormalava Oy 2011 753000 18000 LIMINKA Finn-Heat Oy 1981 1110000 304000 LOIMAA Jani Lankinen Oy 1998 303000 56000 LOIMAA Kone-Eloranta Oy 2006 510000 113000 MAARIANHAMINA Wiklöf Hotel Services Ab Oy 2003 917000 69000 MUURAME Sehti Oy 2015 249000 48000 NURMIJÄRVI A. Naumanen Oy 1989 924000 186000 ORIVESI Orifood Oy 2008 214000 35000 OULU Valmennustalo Virta Oy 2009 202000 31000 PIEKSÄMÄKI Oy Optitrans Ltd 1993 4547000 2000 PIETARSAARI Kuljetus Janne Salminen Oy 2010 264000 30000 PORI MAANRAKENNUS OY VIITANEN & VIITANEN 2002 1880000 179000 PORI MRS Tiimi Oy 2005 507000 61000 PORVOO Almix Oy 2012 483000 76000 PUDASJÄRVI Lapin Mökkilomat Oy 2014 370000 23000 PUDASJÄRVI Jepetron Oy 1996 4317000 457000 PÄLKÄNE Finnharr Oy 1991 1047000 95000 RAUMA Medireimari Oy 2006 876000 466000 RAUMA Ondent Oy 2016 187000 79000 RIIHIMÄKI Finnproc Oy 2007 172000 58000 SIILINJÄRVI Kuljetusliike Eino Savolainen Oy 1994 345000 42000 SODANKYLÄ Lapin Talo ja Uunimuuraus Oy 2011 331000 122000 SODANKYLÄ Keski-Lapin Sähkö Oy 2007 1373000 318000 TAMPERE Oy ExpoMedia Finland Ab 2007 204000 72000 TAMPERE Storm Clean Oy 1990 736000 168000 TAMPERE Suomen Tehonsiirto Oy 1998 373000 31000 TORNIO Lapin Elementtiasennus Oy 2011 3862000 310000 TURKU Toygroup Leasing Oy 2015 264000 54000 TURKU Turku Styling Systems Oy 1999 375000 14000 TUUSULA Autohuolto Väätäinen Oy 2010 511000 38000 TUUSULA RAKENNUSMAX OY 2007 1055000 54000 TUUSULA Tikkurilan Romu Oy 1977 18410000 3007000 UUSIKAUPUNKI Autostem Oy 1985 329000 45000 VAASA Pilvilampi Software Oy 2016 635000 141000 VAASA VNT Management Oy 2002 1463000 417000 VANTAA Kuljetus J. Pesonen Oy 2003 293000 64000 VANTAA Sähköpalvelu Malmberg Oy 2010 711000 119000 VIHTI NVO Varaosamyynti Oy 1990 3128000 359000 VIHTI Talotekniikka Kuusjoki Oy 2010 218000 52000 VIMPELI Veljekset Herrala Oy 1994 498000 90000          

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Huono rekrytointi oli vaarantaa koko yrityksen talouden: "Nyt yritän olla palkkaamatta ketään"

11 lokakuu, 2018 - 13:01

Tilitoimistoyrittäjä sai kokea kantapään kautta, miten kova riski työntekijän palkkaaminen voi olla pienelle yritykselle.

– Palkkasin henkilön, joka osasi paljon ja jolla oli tietoa jopa enemmöän kuin minulla. Kävi kuitenkin ilmi, että hän ei saanut kovin paljon aikaiseksi, Heli kertoo.

Naisen yrityksessä käytössä oleva työajan seuranta paljasti, että kyseisen työntekijän kellottama työaika oli tuottanut yritykselle kolme euroa tunnissa.

– Emme kellota toimistolla vietettyä aikaa vaan sitä, paljonko teemme työtä asiakkaalle. Kolme euroa on todella vähän, varsinkin suhteutettuna palkkaan. Seuranta on helppoa, koska tiedämme tarkasti, mitä asiakkaille tehdystä työstä laskutetaan.

"Työntekijä myönsi itsekin ongelman"

Helin oli pakko tehdä asialle jotain.

– Puhuin kyseisen työntekijän kanssa siitä, mitä pitäisi tehdä ja miksi työt eivät etene. Hän myönsi itsekin noteeranneensa asian.

Yrittäjä tarjoutui luopumaan omasta työhuoneesta ja luovuttamaan sen työntekijän käyttöön, jotta tämä saisi työskennellä rauhassa ja keskittyä työhönsä paremmin kuin omalla avokonttorityöpisteellään. Sekään ei auttanut.

– Mietin, että jos joudun jatkamaan näin, vaihtoehtona voi olla se että yritykseni on pian konkurssissa. Kyse on sen verran merkittävästä asiasta pienessä yrityksessä, jos maksan palkkaa ihmiselle joka ei tuota mitään. En kuitenkaan olisi voinut hakea yritystä konkurssiin, koska omakotitaloni on yrityslainan vakuutena.

Samaan aikaan yritys menetti ison asiakkaan. Sen jälkeen Heli päätti irtisanoa työntekijän tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– Jonkin ajan päästä olisin tarvinnut ihmistä töihin. Minulla oli takaisinottovelvollisuus, mutta en tietenkään voinut ottaa samaa henkilöä takaisin, koska tilanne olisi ollut pian sama kuin ennen irtisanomista. Löysin vuokratyöntekijän ja sain sitä kautta työt järjestettyä.

"Yritän olla palkkaamatta ketään"

Heli on seurannut viimeaikaista irtisanomiskeskustelua tarkalla korvalla.

– Olen ehdottomasti hallituksen esityksen kannalla. Oman kokemukseni jälkeen olen etsinyt pääasiassa vain toiminimellä töitä tekeviä työntekijöitä. Yritän olla palkkaamatta ketään.

– Eihän tässä ole mitään järkeä. Ensin teen kahden ihmisen työt, jotta saan niin paljon laskutusta, että pystyn palkkaamaan työntekijän. Jos työntekijä ei saa mitään aikaiseksi, teen taas kahden ihmisen työt, jotta pystyn maksamaan hänen palkkansa.

Hän korostaa, ettei palkkaisi koskaan työntekijää kevyin perustein.

– En tietenkään palkkaa ketään voidakseni irtisanoa hänet. Minut on irtisanottu kolme kertaa. Tämä kerta tuntui paljon pahemmalta kuin ne kolme kertaa yhteensä. Ei kukaan huvikseen irtisano ketään.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Topi Paanasen kansalaisaloitteella kaksi viikkoa aikaa kerätä 50 000 nimeä: "Politiikalla simputetaan ihmisiä työpaikoilla"

11 lokakuu, 2018 - 11:10

– Tekstiviestejä, WhatsApp-viestejä, puheluita, kaikkea tulee koko ajan kun ihmiset yrittävät tavoittaa. Ei tässä tiedä miten päin olisi, Paananen kertoo.

Paananen teki huhtikuussa Työrauha 2018 -kansalaisaloitteen. Sen tarkoituksena on rajata poliittisia lakkoja.

– Vielä eilen olin sitä mieltä, että ei tästä tule mitään. Nyt tästä voi tullakin jotain.

Torstaina aamupäivällä allekirjoituksia oli noin 4200 kappaletta.

"Politiikalla simputetaan työpaikoilla"

Hypeä ovat nostaneet useat artikkelit valtakunnan suurimmissa medioissa. Tänä iltana Paananen keskustelee asiasta Ylen A-Talk-ohjelmassa yhdessä EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen ja SAK:n puheenjohtajan  Jarkko Elorannan kanssa.

– Kannan huolta yrityksen työhyvinvoinnista ja siitä, että politiikka tuodaan työpaikoille ja sitä kautta aletaan simputtaa ihmisiä. Nyt näyttää siltä, että tämä kampanja voi lähteä kunnolla liikkeelle.

Paananen huomauttaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että "monet Helsingin toimistoissa työskentelevät poliittisista lakoista vähät välittävät eivät ymmärrä, mitä moinen lakko tarkoittaa teollisuudessa työyhteisölle."

– Niillä kyylätään, meneekö joku töihin lakosta huolimatta ja annetaan ymmärtää, että ei ehkä kannattaisi, hän toteaa lehdelle.

Omat kiireet etusijalla

Paanasen tavoitteena on saada aloitteelleen 50 000 nimeä, jolloin se voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi.

– Kaksi viikkoa on vielä aikaa. Pidän tavoitetta realistisena. Tavoitteena oli tuoda asia julkiseen keskusteluun, siinä mielessä kansalaisaloite on vain sivujuonne.

Paananen ei ehdi juurikaan hoitamaan asiaa päivisin omien työkiireidensä takia.

– Minulla on 1800 henkilöä johdettavana ja heille kaikille pitäisi saada leipää pöytään. Iltaisin olen käytettävissä tähän asiaan, hän kommentoi.

Peikko Groupilla on toimintaa kaikkiaan 34 maassa.

Kuva: Peikko Group

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Harri perusti verkkokaupan jo vuonna 1996: "Opin konkreettisesti, mitä etua on olla ensimmäinen"

11 lokakuu, 2018 - 09:02

– Olemme automatisoineet lähes kaiken mitä voi, yrittäjä Harri Koski sanoo.

Miestä on helppo uskoa, kun kuuntelee hetken hänen tarinaansa Mad Professor Amplificationinin liiketoiminnasta. Yritys myy valmistuttamiaan kitaravahvistimia ja pedaaleja. Vientiä on tällä hetkellä noin 50 maahan. 

Koski on itsekin entinen muusikko ja tuntee alansa läpikotaisin. Sen lisäksi hän on armoitettu digitalisaation puolestapuhuja. Ensimmäinen verkkokaupan Koski laittoi pystyyn jo 90-luvulla Custom Sounds -yritykselleen.

– Silloin opin konkreettisesti, mitä etua saa kun on ajoissa. Tilasin Amerikasta kitarapedaaleja, pakkasin ne Suomessa ja lähetin takaisin Amerikkaan, koska kenelläkään muulla ei ollut siihen aikaan verkkokauppaa, monella ei ollut edes verkkosivuja.

Sivuprojektina Koski myi Mad Professor -tuotteita. Hiljalleen myynti kasvoi Custom Soundsia isommaksi liiketoiminnaksi.

"Robotti ei väsy eikä valita"

Kosken yrityksessä on automatisoitu muun muassa varaston- ja asiakkuudenhallinta. Asiakkaan tekemä tilaus siirtyy suoraan laskutusohjelmaan.

– Vain rahti lasketaan manuaalisesti, koska se vaihtelee niin paljon eri alueiden mukaan.

Kaikki sähköpostiliikenne asiakkaalle on niin ikään automatisoitu. Tilauksen jälkeen asiakkaalle lähtee automaattinen kiitosviesti, jonka mukana on 10 prosentin alennuskuponki. Näin yritys pyrkii koukuttamaan asiakkaan tilaamaan uudelleen.

– Jos huomamme, että asiakas käy kaupassa ja luo ostoskorin mutta ei osta, järjestelmä lähettää hänelle viestin, jossa houkutellaan tekemään tilaus loppuun.

Järjestelmä huomaa myös, jos asiakas on käynyt klikkaamassa useampaan kertaan jotakin tuotetta. Tämän jälkeen asiakkaalle lähtee viesti, jossa kerrotaan että kyseistä tuotetta on juuri nyt varastossa.

Jos asiakkaasta ei ole kuulunut mitään 120 päivään, yritykseltä lähtee automaattinen viesti.

– Kerromme että kaipaamme sinua ja annamme alennuskoodin, jolla asiakas houkutellaan takaisin. Robotti on loistava asiakaspalvelija, se ei väsy eikä valita.

Automatisoinnin ansiosta Koskelle jää aikaa palvella asiakkaita nopeasti ja henkilökohtaisesti.

– Moni asiakas kiittelee, että vastaamme niin nopeasti ja perusteellisesti heidän ongelmiinsa. Automation kannattaa antaa tehdä bulkkityö, minkä jälkeen voi keskittyä hyvään henkilökohtaiseen asiakaspalveluun.

Jatkuvaa seurantaa ja testaamista

Kosken mukaan järjestelmän parhaita ominaisuuksia on seuranta.

– Joka päivä tulee seurantaraportti, miten mikäkin ominaisuus toimii. Jos joku asiakas kirjautuu pois postituslistaltamme, muutetaan toimintaamme ja kokeilemme jotain muuta tapaa. Jos näemme, että joku jokin viesti toimii, lisäämme sen käyttöä. Lähetämme koko ajan erityyppisiä posteja asiakkaalle ja hiomme toimintaamme kokemusten perusteella.

Koski huomauttaa, että järjestelmiä ei ole otettu käyttöön vain koska pitäisi.

–Digitaalisaatio ei kannata vain digitalisoinnin takia, vaan sen pitää tuoda jotain ekstraa kuten lisämyyntiä tai ajansäästöä.

Tähän mennessä Kosken yritys on investoinut alustoihin "joitakin kymmeniä tuhansia" euroja. Business Finlandin tuella yritys sai tukea työntekijän palkkaamiseen. Kyseinen työntekijä oli merkittävänä apuna esimerkiksi verkkokaupan toteuttamisessa.

Koski kiittelee myös digitaalista taloushallintoa ja kirjanpitoa.

– Nykyisin voin pyörittää koko yritystä mistä tahansa vaimn älypuhelimella. Toimisto kulkee aina mukana. Aiemmin keräsimme lappuja ja laitoimme ne kirjekuoressa kirjanpitäjälle. Silloin tiesimme missä firman kanssa mentiin kolme kuukauttya sitten. Nykyisin kun kirjanpito on digitaalista, tiedämme missä firman menee kolmen kuukauden kuluttua.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kymmenen kasvuyrittäjää mukana finaalissa – edustavat eri aloja koko Suomesta

10 lokakuu, 2018 - 17:17

Uudeltamaalta loppukilpailuun nousivat talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja tarjoavan Accountor-ryhmän Asko Schrey, pellavavaatteita ja tekstiilejä suunnittelevan by Pia´sin Pia Erlund, kuljettajakoulutusyritys CAP-Groupin Pekka Kari sekä lyhyt- ja pitkäaikaisasuntoja vuokraavan Forenomin Johannes Kangas.

Hämeen ja Keski-Suomen aluetta loppukilpailussa edustavat äänieristettyjä tiloja tekevän Frameryn Samu Hällfors sekä IT-konsultointiin erikoistuneen Vincitin Mikko Kuitunen. Länsi-Suomen edustaja on designtuotteiden verkkokauppa Finnish Design Shopin Teemu Kiiski.

Pohjois-Suomesta loppukilpailuun ylsivät lastenvaatteita valmistavan Gugguun Miia Riekki ja Anne Valli sekä SuperPark-sisäaktiviteettipuistojen Juha Tanskanen. Itä-Suomea loppukilpailussa edustaa metalliteollisuusyritys Mantsinen Groupin Mia Mantsinen.

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. 

– Upeita menestystarinoita löytyy paitsi eri aloilta myös eri puolilta Suomea, ja tänä vuonna kilpailijat edustivat poikkeuksellisen kattavasti koko Suomea. Ilahduttavaa oli myös naisyrittäjien kasvanut osuus: tämän vuoden 78 ehdokkaasta peräti 16 oli naisyrittäjiä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin, iloitsee kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Ensto Groupin hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen

Valtakunnalliseen loppukilpailuun valitut yritykset ovat kasvattaneet vuotuista liikevaihtoaan tasaisesti, osa jopa nelinumeroisin luvuin. Myös yritysten työllistämisluvut ovat positiivisia. Finalistit ovat vuosittain kasvattaneet myös henkilöstönsä määrää ja näin luoneet uusia työpaikkoja ympäri Suomen.

– Kasvuyrittäjyys on monipuolistunut ja kansainvälistynyt entisestään. Meillä on paljon yrityksiä, jotka tähtäävät suoraan kansainvälisille markkinoille. Ehdokkaissa korostuivat myös nuorten yrittäjien suuri osuus ja eri toimialojen laaja kirjo ympäri Suomen, sanoo EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:ltä. 

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Gugguun verkkosivut

Mystinen, jääräpäinen pomo ei pelitä – foorumi loi kuvaa uuden ajan johtajasta

10 lokakuu, 2018 - 11:43

Paneelikeskusteluun osallistunut Myynninmaailman varatoimitusjohtaja Ville Orrenmaa korosti avoimuutta.

– Uskon vision kautta johtamiseen. Y-sukupolvi haluaa, että työllä on merkitys. Tärkeitä ovat myös luottamus ja avoimuus. Johtaja luo itsestään helposti mystisen, jääräpäisen hahmon, mutta se ei toimi enää, korosti Orrenmaa, joka valittiin viime vuonna vuoden eteläpohjalaiseksi johtajaksi.

Tämän vuoden eteläpohjalaiseksi johtajaksi kukitettiin foorumissa Seinäjoen ammattikorkeakoulun yksikön johtaja Leena Perämäki. Kunniamaininnalla palkittiin toimitusjohtaja Olli Tarkkanen Etelä-Pohjanmaan Osuuspankista ja toimitusjohtaja Marko Orpana Rauhala Yhtiöistä.

Y-sukupolven työelämästä väitöskirjan tehnyt Susanna Kultalahti toi esiin uudenlaiset odotukset esimiestä kohtaan.

– Y-sukupolvi näkee esimiehen personal trainerina, joka kartoittaa mihin mennä, seuraa, että ollaan oikealla tiellä ja tekee korjaavia liikkeitä tarvittaessa. Tällainen esimies antaa palautetta ja auttaa paitsi nykyisessä työssä, myös koko työuralla, Kultalahti kuvasi.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan y-sukupolvelaiset arvostavat sosiaalisia suhteita työpaikalla, ja he haluavat työyhteisön, jossa saa olla oma itsensä.

Kädet savessa kaikkien keskellä

Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen korosti uuden ajan johtajuutta, jossa pomo ei asetu muiden yläpuolella.

– Itselleni tärkeätä ja ominaista on, että en aseta itseäni muiden yläpuolelle enkä edes eteen, vaan keskelle. On tärkeätä olla mukana kädet savessa, tuntea paloa ja uskoa organisaatioon, jota on johtamassa. Keskellä oppii tuntemaan porukan ja oppii tietämään, mikä motivoi ketäkin.

Voimakkaasti kansainvälistyvän ja kasvavan HappyOrNot-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Väänänen toi esiiin rehellisyyden merkityksen.

– Yrityksen perustana ovat avoimuus ja sadan prosentin rehellisyys. Arvoina ovat myös lojaalisuus ja arvostus yritystä ja ihmisiä kohtaan, Väänänen kertoi.

Paneelikeskustelussa johtajuutta pohti myös Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn. Hän korosti hyvän johtajuuden olevan tehokkuutta.

– Johtajuus on nopeuslaji, siinä ei ole aikaa tussarointiin. On rohjettava päättää asiat, jotka ovat pöydällä. Työnteon pitäisi olla selkeätä eikä henkilöstöä saa kuormittaa liian monella asialla yhtä aikaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä hyvän johtajuuden ensimmäinen kulmakivi on kuunnella itseään.

– Itsensä kuuntelemiseen pitää jokaisen löytää oma tapansa. Joku haluaa mennä lenkille, joku metsään, joku haluaa saunoa. 

Pentikäisen mukaan itsetuntemuksesta syntyy itseluottamus, joka on pohja myös ihmisten väliselle luottamukselle ja organisaatioon kohdistuvaan luottamukseen.

Juha Gröhnin mukaan hyvä johtaja tarvitsee intohimoa ja paloa työhön.

– Joskus palo on kieroutunuttakin, että takertuu liikaakin työasioihin. Pyrin kuitenkin siihen, että en viikonloppuna häiritse muita, viisi päivää pääsääntöisesti riittää.

Onko kaikista johtajiksi?

Paneelikeskustelijat tarttuivat myös Risto Siilasmaan väitteisiin pelolla johtamisesta Nokiassa. Linda Leinosen mukaan sellainen johtamistapa syö organisaation motivaatiota ja tulosta.

– Pelolla johtaminen voi olla myös sitä, että johtaja ei anna itsestään mitään. Tällöin kukaan ei tiedä, mihin ollaan menossa ja tekeekö oikein.

Juha Gröhn puolusti Jorma Ollilan suorituksia johtajana ja muistutti, että kaikki eivät koe johtamistyyliä samalla tavalla.

– Jollekin tiukka johtamistyyli on pelottavaa, toisille ei. Kovaakin sanomista on kestettävä.

– On myös kysyttävä, onko kaikista johtajiksi. Jos joutuu hirveästi teeskentelemään johtajan roolissa ja keräilemään itseään, tilanne on vaikea, Linda Leinonen huomautti.

Hyvän johtamisen foorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Markku Haapasalmi kertoi tapahtuman alkaneen neljä vuotta sitten Rytmikorjaamolla, jossa se järjestettiin tänäkin vuonna.

– Esimiehen tehtävä on saatava ihmiset haluamaan, ei pelkästään suostumaan. Tuloksen teossa on iso ero siinä, haluaako vai pelkästään suostuu, Haapasalmi tiivisti.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Timo Aalto 

Sivut