Usein kysytyt kysymykset
Perustiedot

 

Mikä on Dynastart?

Dynastart -verkkoympäristö toimii opiskelijalle oppimisen työkaluna oman osaamisen esille tuomiseen. Sen avulla opitaan esittelemään oma liikeidea tiiviisti, mielenkiintoisesti sekä visuaalisesti sosiaalisen median markkinointiviestinnän keinoin.

Sivusto muodostuu opiskelijoiden sivustolle lataamista projekteista ja liikeideoista, joita esitellään videoklippien, kuvien, äänien ja kommenttien avulla. Sivustolla esittäytyvät myös yrittäjämentorit sekä julkiset toimijat, joilta opiskelijat voivat saada neuvoa ja ohjausta liiketoimintansa kehittämiseen.

Sivusto toimii rajattomana ja seinättömänä esihautomona yritysopintojen sisällä tarjoten opiskelijoille vertaistukea ja ideoita oman toiminnan kehittämiseen.

Opettajalle se toimii myös yhtenä oppilastyön arviointivälineenä. Opiskelijoiden tuottama materiaali on helposti nähtävillä sen eri kehitysvaiheissa. Sen avulla voi seurata opiskelijan osaamisen kehitystä sekä opintojen edistymistä.

Opettaja voi käyttää Dynastart- sivuston videoita sekä sisältöä oppitunneilla muun opetusmateriaalin lisänä. Sivustoa voi hyödyntää eri alojen opinnoissa (mm. markkinointi, viestintä & taloushallinto) sekä työpajojen verkkoalustana.

 

Nuori Yrittäjyys NY

Olemme osa valtakunnallista Nuori Yrittäjyys -ohjelmaa. Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia nuorille. Tunnistat ohjelmaan osallistuvat yritykset Nuori yrittäjyys -merkistä, joka näkyy projektisivun oikeassa reunassa. Lisää tietoa www.dynastart.fi/fi/sivu/ny-yritykset

Voit yhdessä muiden LAMKin ja/tai Salpauksen opiskelijoiden kanssa perustaa ns. harjoitusyrityksen ja suorittaa opintoja sitä kautta. Kyseessä on valtakunnallinen NY Oma Yritys –opinto-ohjelma, joka on suunnattu korkea-asteelle. Vastaavaa toimintaa on ollut jo pidempään 2. asteella.

Harjoitusyritys perustetaan lukuvuoden ajaksi ja se toimii oikean yrityksen tapaan; tuottaa palveluja tai tuotteita yritys- tai kuluttaja-asiakkaille. Päijät-Hämeen koulutuskonsernin harjoitusyritysten tuotteita on mahdollisuus saada myyntiin Tuoterenkaan myymälässä ja verkkokaupassa. Myös tuotteen valmistukseen tarvittavia tiloja on tarjolla. Usein yritykset toimivat palvelualalla, jolloin toimintaa voi pyörittää esimerkiksi kotoa käsin.

Harjoitusyritystoiminnan kautta on mahdollista suorittaa esimerkiksi yrittäjyyteen, projektinhallintaan, markkinointiin ja/tai viestintään liittyviä opintojaksoja tai niiden osia sekä ansaita pientä omaa pääomapanosta vastaan rahaa. Harjoitusyritysjakson jälkeen samalla liikeidealla voi perustaa oikean yrityksen.

 

Mikä on Sense-liikeideakilpailu?

Olemme osa Sense-liikeideakilpailua, jossa ovat mukana Lahden ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Laurean ammattikorkeakoulu. Tunnistat kilpailuun osallistuvat liikeideat Sense -merkistä, joka näkyy projektisivun oikeassa reunassa.

Sense on monialainen liikeideakilpailu, joka luo uusia ideoita, kehittää innovatiivisia liikeideoita sekä innostaa ja tarjoaa työkaluja innovaatioiden luomiseen.

Sense-liikeideakilpailu on tarkoitettu HAMKin, LAMKin ja Laurean opiskelijoille. Heille tarjotaan mahdollisuus osallistua Sensen valmennukseen. Lisää tietoa www.dynastart.fi/sense

 

Mikä on NIBS-liikeideakilpailu?

Lahden ammattikorkeakoulu on osa NIBS Network of International Business Schools -verkostoa. Dynastart toimii NIBS liikeideakilpailun alustana.

Tunnistat kilpailuun osallistuvat liikeideat NIBS -merkistä, joka näkyy projektisivun oikeassa reunassa. Lisää tietoa www.nibsweb.org

 

Yrittäjämentoreilta vinkkejä omaan liiketoimintaan

Yhtenä osana Dynastart-sivustoa on mentoripankki. Ideana on, että sivulla mukana olevilta eri alojen mentoreilta voi saada vinkkejä ja neuvoja oman liiketoiminnan kehittämiseen. Mentorit ovat tässä mukana Entre Akatemia -projektin kautta.

Yrittäjämentorit jakavat opiskelijoille kokemuksiaan ja näkemyksiään yrittäjyydestä, sekä tätä kautta tarjoavat helposti lähestyttävän tavan tutustua yrittämiseen ja erilaisiin työnteon tapoihin. Yrittäjämentoreilla on usein omassa yrityksessään erilaisia kehittämiskohteita, joihin opiskelijat voivat tarjota ratkaisuja ja ideoita, päästen myös tällä tavalla tekemisen kautta oppimaan yrittäjyydestä ja yrityksen arjesta.

Mentorit voivat tukea vuosien kokemuksensa avulla myös opiskelijoita näiden liikeideoiden arvioinnissa, kehittämisessä ja hiomisessa sellaiseen kuntoon, että niiden pohjalta opiskelija voi ryhtyä liiketoimintaan. Mentoreilla on merkittävät kontaktiverkostot, joista voi parhaassa tapauksessa löytyä myös opiskelijalle tärkeitä ja hyödyllisiä kumppaneita ja tuttavuuksia.

 

Julkisilta yrittäjyystoimijoilta maksutonta neuvontaa

Sivuston tarkoituksena on esitellä Päijät-Hämeen alueen julkisia yrittäjyystoimijoita ja tutustuttaa heidän tarjoamiinsa palveluihinsa. Yrittäjyyttä suunnittelevat opiskelijat saavat heiltä maksutonta neuvontaa ja ohjausta yrityksensä aloitustoimenpiteisiin.

Toimijoiden yhteystiedot löytyvät kunkin omalta sivulta. Voit olla heihin suoraan yhteydessä.

 

Mistä tiedän ettei joku varasta liikeideaani?

Et varmasti voikaan tietää sitä. Jos ideasi on hyvä, muut varmasti kiinnostuvat siitä.

Älä julkista tietoa, jota et halua muiden tietävän esim. keksintöäsi tai tapaa, jolla olet keksinyt ratkaisun ongelmaan.

 

Sivuston kielivalinnat

Voit käyttää sivustoa joko suomeksi tai englanniksi. Voit vaihtaa kielen ylävalikosta lippupainikkeesta. Keskustelu sivustolla tapahtuu joko suomeksi tai englanniksi.

 

Kuinka voin luoda omat käyttäjätunnukset?

Painamalla ylävalikosta "Rekisteröidy" -painiketta. Valitse itsellesi rooli (opiskelija / mentori / julkinen toimija / muu).

 

Kuinka voin ottaa yhteyttä sivuston ylläpitäjiin?

Sivuston ylläpitäjänä toimii Aku Mattila, 044 708 0901 aku.mattila[at]lamk.fi

Voit ottaa yhteyttä joko puhelimitse klo 8-16 tai sähköpostitse.

 

Projektin aloittaminen

 

Miten aloitan projektin?

Aloittaaksesi projektin sinun täytyy rekisteröityä ensin. Rekisteröitymisen ja kirjautumisen jälkeen voit aloittaa uuden projektin painamalla "Uusi liikeidea" -painiketta oman käyttäjätunnuksesi alta. Ohjeet uuden idean lisäämiseen pdf-muodossa.

 

Kuinka lisään videon?

Lisätäksesi videon, sinun pitää luoda tunnukset joko Youtubeen www.youtube.com tai Vimeoon www.vimeo.com ja julkaista video siellä. Kun luot uuden projektin Dynastartissa, linkitä videosi Youtubesta tai Vimeosta. Suosittelemme, että videon pituus on max. 3 minuuttia.

 

Vinkkejä hyvään videoon

Videosi on koko projektin tärkein osuus. Sinun ei tarvitse olla videon tekemisen asiantuntija vaan sisältö ratkaisee eniten. On miljoonia erilaisia tapoja kertoa ideasi. Pidä hauskaa sen kanssa! Voit viettää päiviä kuvaamalla ja editoimalla videota tai tee se hetken mielijohteesta. Videon ei tarvitse olla täydellinen, persoonallisuus on kaiken a ja o.

Voit lainata iPod Touch -laitteita, joilla videointi ja editointi onnistuu helposti ja nopeasti. Jos tarvitset laitetta lainaan tai tarvitset apua kuvaamiseen, ota yhteyttä: aku.mattila[at]lamk.fi.

 

Voinko hallita useampaa projektia samaan aikaan?

Kyllä voit. Suosittelemme kuitenkin, että samalla käyttäjällä on 1-2 projektia kerrallaan, jotta projektiin voi keskittyä kunnolla ja kehittää ideaa eteenpäin.

 

En näe projektiani vaikka julkaisin sen juuri

Sivuston ylläpitäjät tarkastavat projektisi ensin. Projekti tulee näkyviin tarkistuksen jälkeen. Voit katsella ja muokata projektiasi jo ennen julkaisua menemällä hallintapaneelin "Omat projektit" -kohtaan.

 

Projektin hallinta

 

Voinko muokata projektia sen ollessa käynnissä?

Voit muokata projektin tietoja aina halutessasi painamalla "Muokkaa" omalla ideasivullasi.

 

Kuinka voin lisätä partnerin projektiin?

Voit lisätä partnereita kohdassa "Yhteystiedot" kun olet aloittamassa uutta projektia. Paina "Lisää vielä yksi käyttäjä". Etsi partnereita käyttäjätunnuksella. Huom! Partnereiden tulee olla rekisteröityneitä.

Voit myös lisätä partnereita projektin julkaisun jälkeen menemällä omalle projektisivullesi ja painamalla "Muokkaa". 

 

Kuinka monta partneria projektissa voi olla mukana?

Niin monta kuin haluat. Kun partneri on lisätty projektiin mukaan, hän voi muokata projektia.

 

Voiko projektin poistaa?

Käyttäjä ei voi itse poistaa projektia. Jos haluat projektin pois sivustolta, ota yhteyttä sivuston ylläpitäjiin.

 

Projektin media

 

Onko video pakollinen?

Kyllä. Video on tehokkain tapa kertoa muille ideasi.

 

Voinko käyttää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia?

Älä käytä musiikkia, kuvia, videoita tai muuta materiaalia, johon sinulla ei ole oikeuksia. Voit ladata laillisesti musiikkia esim. sivustoilta www.freemusicarchive.org, www.creativecommons.fi tai www.freesound.org. Youtuben videoasetuksista löytyy myös laillisia musiikkikappaleita taustamusiikiksi. Ilmaisia kuvia löytyy osoitteesta www.sxc.hu.

 

Kuinka suuria kuvia voin ladata palveluun?

Suurin mahdollinen kuvakoko on 8 MB. Palvelu tukee jpg, jpeg, gif & png -kuvamuotoja.

 

Voinko ladata useamman kuin yhden kuvan?

Voit ladata projektillesi niin monta kuvaa kuin haluat. Huom: Vähintään yksi kuva on pakollinen.

 

Voinko poistaa kuvia julkaisun jälkeen?

Kuvia voi poistaa julkaisun jälkeen. Voit aina lisätä/päivittää kuvia projektin edetessä.

 

Voinko poistaa projektin videon?

Voit aina vaihtaa uuden videon vanhan tilalle. Uusia ideoita videon tekemiseen voi syntyä toisten käyttäjien kommenteista tai ehdotuksista.

 

Mitä tarkoittaa projektin päivittäminen?

Projektin julkaisun jälkeen voit päivittää omaa projektisivuasi. Voit kertoa muille miten projekti etenee tekstin, kuvien ja videon muodossa. Päivittäminen on suositeltavaa, jotta projekti pysyisi mahdollisimman kiinnostavana ja ajankohtaisena.

Voit kertoa projektistasi kavereillesi sosiaalisen median kanavia pitkin. Löydät projektisivultasi sosiaalisen median painikkeita kuten facebook ja twitter.

 

Käyttäjätilin asetukset

 

Kuinka voin vaihtaa salasanani?

Painamalla ylävalikosta omaa käyttäjätunnusta, löydät kohdan "Muokkaa profiilia", josta voi vaihtaa salasanan.

 

Unohdin salasanani, mikä avuksi?

Painamalla ylävalikosta "Kirjaudu"-painiketta, löydät kohdan "Unohdin salasanani". Syötä tietoihin sähköpostiosoitteesi ja paina "Lähetä". Saat hetken kuluttua linkin sähköpostiisi, josta voit vaihtaa uuden salasanan. Uuden salasanan minimipituus on 6 merkkiä. Linkki on voimassa yhden tunnin.

 

Kuinka voin poistaa käyttäjätilini?

Ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään aku.mattila[at]lamk.fi